Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Waldorfska šola praznuje 100 let delovanja

Danes bo v ajdovski Dvorani Prve slovenske vlade precej veselo. Ob 18. uri bo namreč pričela slovesnost posvečena začetku delovanja Waldorfske šole, ki je pred nekaj leti pognala korenine tudi na ajdovskem. V avli dvorane bo na ogled še tržnica izdelkov iz waldorfskega vrtca, predstavitev dela v njem ter razstava zvezkov in izdelkov učencev od prvega razreda do četrtega letnika gimnazije. Vabljeni.

Lastnik tovarne Waldorf Astoria – Emil Molt in njegova žena Berta, sta se leta 1919, po končani prvi svetovni vojni, v Stuttgartu, v Nemčiji, spraševala kaj lahko naredita za to, da bi bil svet v prihodnosti boljši. Zavedala sta se, da boljši svet lahko pravzaprav naredijo le otroci. Tako sta prišla na idejo, da za otroke delavcev v njuni tovarni ustanovita šolo, ki bo poleg klasičnega znanja otrokom dajala tudi še druge vsebine, da bodo lahko odrasli v moralno odgovorne, svobodno misleče ljudi. Še danes velja, da je waldorfska šola – šola za glavo, roke in srce.

Za pomoč in vodenje šole sta zaprosila prijatelja, Rudolfa Steinerja, enega največjih mislecev  tistega časa.  Kmalu je Steiner imel predavanja za prve učitelje. Šolo so – po imenu tovarne – poimenovali »waldorfska« in v nekaj desetletjih so se waldorfske šole razširile po vsem svetu.

Waldorfska šola praznuje 100 let delovanja

Po sto letih od ustanovitve prve waldorfske šole se lahko sprašujemo enako: »Kaj lahko storimo, da bo svet boljši?« In tudi odgovor je enak. Svet lahko izboljšamo tako, da otroke vzgajamo v moralne, svobodno misleče posameznike. Otrokom pomagamo, da odkrijejo svoje talente, da šolo zapustijo z dobro samopodobo in samozavestjo, kajti le taki bodo lahko svetu koristili.

Waldorfska šola praznuje 100 let delovanja

Na kakšen način to počnemo, lahko pridete pogledat v sredo, 18.12.2019 ob 18.00 v Dvorano prve slovenske vlade, kjer bomo imeli praznovanje ob stoletnici in med drugim tudi prikaz dela pri pouku. V preddverju dvorane bomo pripravili stojnico izdelkov iz waldorfskega vrtca, predstavitev dela v njem ter razstavo zvezkov in izdelkov učencev od prvega razreda do četrtega letnika gimnazije.

Vljudno vabljeni!

Simona Pajk, ravnateljica

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #šolstvo, #izobraževanje

Kolofon