Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Tadej Kobal, Ime leta 2019 na Valu 202

Vipavska dolina je resnično dežela izjemnih posameznikov in posameznic. Izbor Ime leta, ki ga pripravlja Val 202 je že drugič zapored pristal v naših krajih, lanski naziv si je prislužil reševalec Primož Velikonja, letos pa gre prestižni naziv v roke Tadeja Kobala, ki je na Slapu pomagal ustanoviti knjižnico. Čestitke.

Ime leta 2019 na Valu 202, ki so ga razglasili včeraj, je dijak in prostovoljec Tadej Kobal. V domači vasi Slap blizu Vipave je pomagal ustanoviti knjižnico, ki je postala prostor srečevanja. Knjižnica deluje v okviru projekta Popoldan na Slapu, gre za del programa Popoldan na cesti, ki ga je Škofijska Karitas Koper že pred leti namenila otrokom in mladostnikom. Tadej Kobal je po uspešni maturi na Srednji šoli Vena Pilona v Ajdovščini jeseni vpisal politologijo na Fakulteti za družbene vede. Kljub novim obveznostim še vedno najde čas za prostovoljstvo, ki mu pomeni veliko: “Prostovoljstvo se zgodi spontano. Skozi leta sem ogromno pridobil, spoznal veliko ljudi. Bistvo je, da pomagaš drugim in tako tudi drugi pomagajo tebi. Pri prostovoljstvu gre za medsebojno solidarnost."

Tadej Kobal bo čez nekaj dni dopolnil 19 let. Je prvi zmagovalec Imena leta, ki je rojen v tretjem tisočletju. Je znanilec nove generacije, ki od politike zahteva družbeno in ekološko odgovornost. Generacije, ki presega stereotipe, da mladi niso družbeno dejavni. Tadej je digitalno dejaven najstnik, ki ob splošnem zmanjšanju zanimanja za branje dokazuje, da je mogoče v majhni vasi v letu 2019 tako rekoč iz nič vzpostaviti knjižnico. S klasičnimi knjigami. Poudarja, da je ključno znanje in da je mogoče rek “delaj lokalno, misli globalno” uresničiti tudi v praksi.

Je izstopajoči posameznik, ki dokazuje, da nas v resnici ne obdaja morda glasna večina zmerljivcev, nestrpnežev in rušilcev vseh vrst, ampak da Slovenija stoji na zdravi stvarnosti. Ime leta 2019 Tadej Kobal je predstavnik odprte, v prihodnost zazrte in samozavestne množice.

Za ime leta so ga med seboj izbrali finalisti, ki so jih poslušalci Vala 202 med letom izbrali za ime posameznega meseca. To so še ustanovitelj Društva v tujini izobraženih Slovencev Igor Cesarec, koordinator iniciative za tretjo razvojno os Aljaž Verhovnik, vzgojiteljici Mirjam Hadalin Makuc in Adrijana Mavri, humanitarka Ninna Kozorog, direktor BIA Separations Aleš Štrancar in avtorica knjige Drožomanija Anita Šumer.

Med finalisti so bili tudi direktorica centra starejših Notranje Gorice Ana Petrič, občinski redar v Piranu Mihael Tomše, študentki Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič, kmet Igor Paldauf in avtor spletne učilnice Andrej P. Škraba.

Preberite tudi: Tadej Kobal: »Ljudje te naučijo razumeti«

 

* Vir: RTV SLO & STA

* Naslovna fotografija: Adria Pregelj

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #mladi

Kolofon