Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Tamas Tuza: »Tudi hoja je lahko ples«

Ajdovščina postaja zanimiva za tuje turiste, vse več tujcev najde pri nas svoj dom. Eden takih je plesalec, ki prihaja iz Madžarske in zdaj že nekaj let živi v Vipavski dolini, razpet med Ljubljano in Ajdovščino. Tamas Tuza je plesalec sodobnega plesa, ki že 10 let pleše in ustvarja v skupini En knap v Ljubljani, svoje bogate izkušnje pa s svojimi učenci deli tudi v Ajdovščini. Zanimalo nas je, kaj ga je prineslo v Slovenijo in v Ajdovščino in seveda, kaj je sodobni ples.

Zdravo Tamas. Začniva s tem, od kod prihajaš in kaj te je prineslo v Ajdovščino?

Zdravo. Prihajam iz kraja Eger na Madžarskem. Tam sem hodil v šolo in se spoznaval z gledališčem in plesom. Leta 2009 sem slišal, da mednarodna skupina En knap išče plesalce. Sedel sem na vlak in se odpravil na avdicijo. Na ljubljanski železniški postaji sem pojedel svoj prvi burek (»ever«) in sem si rekel: "To je to. Brez tega ne morem živeti. Tu bom ostal." (smeh). 

Podobno se je zgodilo z Ajdovščino. Prijatelj me je prvič pripeljal v Pale in spet sem začutil, da moram ostati tukaj. Enostavno sem se zaljubil v kraj in ljudi. Tako sem že 10 let v Sloveniji.

Kako si sploh začel s sodobnim plesom? 

Že kot otrok sem se navduševal nad gibanjem. V domačem kraju sem se pridružil skupini otrok,  s katerimi smo ustvarjali predstave na glavnem trgu. To me je navdušilo in kasneje sem se pridružil večjemu gledališču, kjer smo izvajali muzikale in podobne predstave. Tako sem se zaljubil v gledališče in ples. Pri 14 letih sem se moral odločiti za šolo in vedel sem, da želim plesati. Nisem pa želel plesati baleta. Našel sem šolo sodobnega plesa v Budimpešti, čeprav nisem vedel, kaj to je in prepričali so me že na informativnem dnevu. Učil sem se plesa, gledališča in ob šolanju sem še sodeloval v različnih projektih. Tako sem decembra 2009 šel na  avdicijo v plesno skupini En knap, pojedel burek in ostal v Sloveniji.

Sodobni ples v Ajdovščini

Kako bi sodobni ples predstavil nekomu, ki ga ne pozna?  

Zame je že samo hoja ples. Pri sodobnem plesu se ne učimo plesnih korakov, temveč raziskujemo gibanje. Če pogledam ljudi na ulici, ugotavljam, da vsi hodimo kot roboti in gledamo v tla ali naravnost predse. Ljudje se kar malo čudno počutijo, če med hojo opazujejo okolico. Poskusite kdaj hoditi po mestu in radovedno opazovati okolico.

Bi lahko rekli, da se v ta ples lahko vključi vsak, ki ga to zanima? 

Da, vsekakor. Vsakdo lahko raziskuje gibanje.  Pri nas temu le dodamo glasbo. Je pa res, da vsaka skupina zahteva drugačen pristop. Nekaj je delo z odraslimi, drugače pa z otroci ali mladino. Vendar vsak lahko najde nekaj zase, le prepustiti se mora.

Je potrebno osnovno znanje, mogoče kakšni plesni koraki? 

Ne, ni potrebno. Izredno rad improviziram. Mnogi mislijo, da se na urah učimo korakov in  pravilnega zaporedja gibov, ki mu je treba slediti.  Želim, da se moji učenci naučijo improvizacije in novih gibov. Vse brez pravil, ki jim je treba slediti. Velik pomen pa dajem motoriki v povezavi z mentalno ostrino. Da, ob gibanju je treba tudi razmišljati (smeh).

Sodobni ples v Ajdovščini

Kako pri tebi potekajo ure plesa?

Sam razlikujem med jutranjimi in večernimi urami. V Studiu Sport pole dance izvajamo večerno uro, saj vadba poteka v nedeljah, ob 18:30. Termin je res odličen, saj se tako pripravimo na začetek tedna.

Najprej se ogrejemo. Navadno za to uporabim enostavne prostorske igre. Učimo se hoditi in opazovati stvari med hojo. V ogrevanje velikokrat vključim tudi masažo in vaje za sproščanje. Seveda se učimo osnovnih plesnih tehnik, tudi baleta. Te moramo usvojiti, da lahko ustvarjamo estetsko gibanje. Uporabljam pa tudi elemente pilatesa, ci konga, tai chi-ja, joge... Mešam jih skupaj, glede na to, kaj skupina potrebuje v tistem trenutku. Ja, sodobni ples je čudna mešanica gibov (smeh).

Trenutno izvajaš vadbo v Sport pole dance klubu v Ajdovščini. Kako je to tam sprejeto? 

Ja, lani smo začeli z uricami za otroke. Letos smo dodali še odrasle, ki se hitro učijo, da jih še malo pohvalim (smeh). Res sem vesel, da se kaže zanimanje za to vrsto plesa. Tudi otroci, pri katerih gre bolj poudarek na igri, lepo sprejemajo in razumejo bistvo. Za otroke bomo v kratkem izvedli tudi posebno delavnico, kjer se bomo učili novih gibov. Za odrasle pa brezplačno predstavitveno delavnico, na katero vabim vse, ki želijo spoznati to zvrst plesa.

Sodobni ples v Ajdovščini

Hvala!

Kristina Petrović

#ajdovščina, #intervju, #kultura, #ples, #umetnost, #izobraževanje

Kolofon