Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavski Križ, božična prestolnica Vipavske doline

Čas okrog božiča je čas, ko se Vipavski Križ odene v svoje najbolj čarobno razpoloženje. Bogata razstava jaslic, tradicionalna Božična zgodba in božični semenj so bili tudi letos pravi magnet za obiskovalce, ki se jih je po besedah organizatorjev, v dveh dneh zbralo kar okrog 2000. In imeli so kaj videt.

V Vipavskem Križu so se Turistično društvo Vipavski Križ, Krajevna skupnost Vipavski Križ in Pastoralni svet Vipavski Križ tudi letos močno potrudili in prav zato privabili v svoje gase in trge več kot 2000 obiskovalcev v dveh dneh. Številne takšne in drugačne jaslice krasijo skorajda vsako dvorišče v kraju, tiste najbolj posebne pa so na ogled v tamkajšnji galeriji in v Grajski kleti. Sprehod po Vipavskem Križu postane v teh dneh prava paša za oči, tisto pravo božično vzdušje pa obiskovalcem ponudi Božična zgodba. Tokrat znova pod režijsko taktirko Nejca Furlana in s kar sedmimi ponovitvami v dveh dneh.

Božič v Vipavskem Križu

Režiser je letošnjo zasnovo Božične zgodbe razdelil na tri območja, ki jih je zelo smiselno sestavil v celoto z močno sporočilno tematiko. Poigral se je z vprašanjem kako predstaviti 2020 let staro zgodbo, tako da bo nagovorila tudi današnje občinstvo in kako pri tem upoštevati tudi svoja lastna prepričanja. Kaj nam torej takšna zgodba po 2020 letih še lahko pove? Kot je dejal Nejc Furlan, je tolmačit Biblijo po svoje skrajno odgovorna naloga. Na eni strani je umetniška svoboda, na drugi pa čustva vernikov, ki svobodno interpretacijo pogosto jemljejo s skepso. »Uprizoritev je rahlo nekonvencionalna. Iz besedila sem umaknil Marijo in Jožefa. Osredinil sem se na pastirski par, ki zagleda zvezdo nad Betlehemom, vključili smo še tri zvezdoglede iz Vzhoda, ki so tej zvezdi sledili, nazadnje smo prišli še na Herodov dvor in med poboj nedolžnih otrok. Vse zaposluje vprašanje, kdo ali kaj je odrešenik? Iz današnjih oči ima beseda »odrešenik« povsem religiozno konotacijo. Izrael si je želel odrešenika, dejanskega vojaškega ali političnega vodjo, ki bo rešil »izvoljen narod« iz rimskih okovov. Na poti pa mu je stal judovski kralj Herod, ki ga je rimski Imperij postavil za vzbujanje avtonomnosti.« je svojo tretjo uprizoritev pokomentiral Furlan. Božična zgodba se zaključi z Jezusovim rojstvom, ki so ga v Vipavskem Križu znova izvirno predstavili in ga s pomočjo številnih ljubiteljskih igralcev uprizorili kot največji gledališki mojstri. Dodatno so zgodbo prevetrili še s primorskim narečjem, pridih epskih širin pa so dodali zvočni in vizualni efekti ter seveda slikovite srednjeveške ulice. Več kot dovolj, da se je marsikateri obiskovalec iz Križa domov vračal z vprašanji in ne odgovori. V letošnji Božični zgodbi je sodelovalo okrog 150 akterjev oziroma igralcev, statistov in pevcev, pri njenem oblikovanju pa so pomagali tudi župnijski pevski in otroški zbor iz Vipavskega Križa, otroški pevski zbor iz Podnanosa ter pevski zbor iz Batuj in pevski zbor Primorje.

Božič v Vipavskem Križu

Kljub sedmim uprizoritvam je bilo predvsem v četrtkovem večeru kar nekaj negodovanja med obiskovalci zaradi prevelike gneče. A kriške gase so ozke, trgi so majhni in tudi to je del šarma, ki ga Vipavski Križ ob tem času prinaša v dogajanje v Vipavski dolini. Prostora za ideje pa je zagotovo še več kot dovolj, da bo v prihodnje tudi ta problem rešljiv. Božična zgodba je letos potekala že osmo leto, organizatorji pa snujejo že deveto. Harij Bat, predsednik Turističnega društva Vipavski Križ je takole, za Primorski val, strnil svoje občutke: »Odzivi so dokaj dobri, kljub manjšim napakam v četrtkovem večeru, ki so nastale zaradi prevelike gneče. A Vipavski Križ je bil v teh dneh poln turistov in tudi v prihodnjih dneh jih bo naš kraj obiskalo še kar nekaj«.

Božič v Vipavskem Križu

Vipavski Križ si torej velja ogledati tudi v prihodnjih dneh. Številne jaslice bodo na ogled na voljo vse do 6. januarja, božična vodenja po Vipavskem Križu pa trajajo vse do 5. januarja, začnejo se ob 15. uri.

IMG 5368IMG 5372IMG 5377IMG 5390IMG 5404IMG 5426IMG 5416IMG 5429IMG 5435IMG 5433IMG 5444IMG 5442IMG 5439IMG 5450IMG 5454IMG 5455IMG 5458IMG 5459

 

* Naslovna fotografija: Nejc Furlan (Facebook)

Lokalne Ajdovščina

#turizem, #kultura, #razstava, #fotogalerija, #vipavskikriž, #reportaža

Kolofon