Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ste se že sprehodili po Skrlanki?

Vas Skrilje je bogatejša za novo krožne pohodno pot, ki so ji nadeli ime Skrlanka. Le ta se prične v Skriljah, se povzpne do Skrlanskega zvirka in se nato spusti nazaj v Skrilje. Dobrodošla popestritev za vse tiste, ki ste radi na svežem zraku in v objemu narave. Kako je bilo na odprtju poti pa si preberite v spodnjem prispevku dijakinje Eve Podgornik.

Na sončen zimski dan 26.decembra 2019 praznovanja praznika samostojnosti in enotnosti smo se zbrali v upanju, da pokurimo obilno božično kosilo. Na stičišču kulturne dediščine in športa se je združilo približno 300 pohodnikov in ultra tekačev.

Dogodek smo začeli s slovensko himno, nato je sledila otvoritev nove krožne poti pod Čavnom, ki se pod imenom Skrlanka vije iz Skrilj do "Skrlanskega zvirka" in nazaj. Pot je dolga približno 5,6 km in ima 330 višinskih metrov.

Skrlanka

Pred startom smo lahko popili jutranjo kavo in se ogreli s vročim čajem. Pripravljalno turo za ultra tekače (v sodelovanju z UTVV) in nepozabno doživetje za pohodnike smo začeli okoli 9. ure zjutraj in končali ob 16-ih. Dobro podkrepljeni s toplim čajem in domačim pecivom smo jo navdušeni preizkusili. Najprej so štartali številni tekači, sledili smo jim pohodniki, ki smo na poti navzgor občudovali lepe razglede. Na začetku ni bilo hudega vzpona, a smo kmalu začutili bolečine v nogah. Na polovici poti smo se ustavili pri "Skrlanskem zvirku", kjer so domačini prikazali žganjekuho ob potoku visoko pod Čavnom, kot so to počeli naši pranonoti v času fašizma. Pot navzdol se je lepo spuščala in lahko smo opazovali neokrnjeno naravo. Tekači so pridno nabirali kroge, tudi številni pohodniki smo naredili več krogov, saj se je na poti vedno kaj dogajalo in je bilo zelo zanimivo. 

Skrlanka

Na koncu nas je v cilju čakala še polenta z golažem in podelitev praktičnih nagrad in pokalov: za najbolj oddaljeno tekačico iz Pule, za najstarejšega pohodnika, ki je pri 75.letih naredil dva kroga in najmlajšo pohodnico, ki je krog naredila v nahrbtniku na ramenih svojega očeta.

Skrlanka

Za izpeljavo tako lepega dogodka gre velika zahvala vsem Skriljanom, ki so poskrbeli za ureditev poti in organizacijo dogodka, in seveda Andiju Mamiću, saj je idejna zasnova poti in dogodka njegova.

Skrlanka

Eva Podgornik

Lokalne Ajdovščina

#novice, #skrilje, #vipavska dolina, #pohod

Kolofon