Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Med Velikimi Žabljami in Šmarjami že enajstič spoznavali sosede

Popolna vremenska razglednica je v nedeljo že navsezgodaj pozdravila dobrih dvesto udeležencev pohoda Spoznajmo soseda. Dobra volja in prešerno razpoloženje so tokrat prinesli v vasi Velike Žablje, Šmarje, Zavino in Vrtovče.

Pred enajstimi leti se je na Cesti zbrala skupina prijateljev iz okoliških vasi in prviča odšla na pohod Spoznajmo soseda. Druženje so ponovili tudi naslednje leto in pridružilo se jim je še več ljudi. Tako je nastala tradicija, pravzaprav dogodek, ki združuje vse več vasi in vaščanov. Letos, že enajstič zapored, se je, na prvo nedeljo v letu, ob osmi uri zjutraj, na parkirišču pred dvorano v Velikih Žabljah, zbralo več kot 200 ljudi, pripravljenih da se podajo na zanimivo pot do Šmarij.

Organizatori želijo s pohodom doseči da se ljudje po praznikih malce razmigajo, si voščijo ob novem letu, spoznajo svojo soseščino ter da se družijo in krepijo prijateljske vezi. Prav zato postaja pohod iz leta v leto bolj priljubljen in prepoznaven, o čemer priča tudi število udeležencev. Kraji, ki jih obiščejo so vsem sicer po imenu zelo znani, skozi njihove gase in čez brajde okrog njih pa noga redko stopi. Zato je pohodnikom vedno dobrodošla tudi razlaga zgodovinskih, geografskih, arhitekturnih in drugih zanimivosti, ki jih domačini radi predstavijo pohodnikom.

Spoznajmo soseda 2020

V petih urah se je dobro razpoložena skupina pohodnikov dvignila najprej do Vrtovč, nato še do Zavina in Šmarij ter se vrnila nazaj na izhodišče v Velike Žablje. Povsod so pohodnike dobro sprejeli in jih tudi pogostili. Organizatorja, Krajevna skupnost Cesta in Kulturno-športno društvo Vrnivec, sta poskbela za okrepčilno joto in topel čaj ter žigosanje popotnega dnevnika. Tradicijo je nadaljevalo tudi vreme, ki je tako kot lansko leto, pohodnike oskrbelo s soncem in prijetnimi temperaturami. Dogodek nameravajo ohranjat tudi v prihodnje, saj kot pravijo organizatorji: Dober sosed je boljši kot oddaljen prijatelj. Najboljše pa je, če je tvoj sosed tudi tvoj prijatelj.

 

* Fotografije: Alenka Jerkič Kren (Facebook)

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavskadolina, #turizem

Kolofon