Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pripovedi z Otlice Brigite Slejko

Veliko vode je preteklo od diplomske naloge, ki jo je napisala slavistka Brigita Slejko (rojena Krapež), preden je v decembru 2019 na podlagi svojega dela izdala knjigo Pripovedi z Otlice. Knjigo in avtorice boste lahko bolje spoznali v torek, 21. januarja, v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini.

Brigita Slejko je za diplomsko delo Otliški govor, v katerem je posnela in fonetično zapisala pripovedi z Otlice, leta 1985 prejela študentsko Prešernovo nagrado. V želji, da bi gradivo zabeležila tudi slikovno, je v sodelovanju z Naškom Križnarjem nastal 55-minutni dokumentarni film Pripovedovalke z Otlice. V zadnjih letih je dozorela odločitev, da zbrano gradivo izda tudi v knjižni obliki. Tako so nastali zapisi sedmih pravljic, ki jih še niste slišali, in več drugih pripovedi o življenju in delu na Otlici, ki jih mnogi ne poznajo več.

Avtorici so jih pripovedovali: Alojzija Krapež z Adamovca, Cvetka Krapež z Ilenka, Burga in Tone Likar s Krausuca, Ihana Bolčina – Žnidarska, Jože Krapež – Pepče s Pristave in Amalija Bizjak – Malka iz Zadružniga. Besedila imajo izjemno jezikovno in etnološko vrednost, zato jih avtorica želi približati tudi drugim.

Brigita Slejko poučuje na Srednji šoli Veno Pilon v Ajdovščini, v okviru pedagoškega dela sodeluje z Lavričevo knjižnico. Prav v ajdovski knjižnici, bo v torek, 21. januarja 2020, ob 18.30 uri, potekala predstavitev knjige Pripovedi z Otlice. Vabljeni. Vstop je prost.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #lokalnevolitve2018, #literatura , #kultura

Kolofon