Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Bilo je deset let nazaj. Ajdovščina v letu 2010

Pred kratkim smo vstopili v leto 2020, torej v novo desetletje. Zato je pravi trenutek, da se ozremo deset let nazaj, v leto 2010. Pobrskali smo po spominu in arhivu ter našli nekatere zanimive spomine o dogajanju v Ajdovščini deset let nazaj.

Leta 2010, torej deset let nazaj, je imela občina Ajdovščina približno 18.850 prebivalcev (približno 9.600 moških in 9.250 žensk). Danes, leta 2020, je v naši občini 19.484 prebivalcev. Po številu prebivalcev se je med slovenskimi občinami takrat uvrstila na 22. mesto. Povprečna starost občanov je bila 41,0 leta in tako nižja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije (41,6 leta).

V občini je delovalo 8 vrtcev, obiskovalo pa jih je 652 otrok. V tamkajšnjih osnovnih šolah se je v šolskem letu 2010/2011 izobraževalo približno 1.600 učencev. Različne srednje šole je obiskovalo okoli 830 dijakov.

Vrednost bruto investicij v nova osnovna sredstva v občini (1.145 EUR na prebivalca) je bila nižja od slovenskega povprečja (2.176 EUR na prebivalca). V letu 2010 je bilo v občini 379 stanovanj na 1.000 prebivalcev. Približno 65 % stanovanj je imelo najmanj tri sobe (tj. tri ali več). Povprečna velikost stanovanja je bila 88 m2. Skoraj vsak drugi prebivalec v občini je imel osebni avtomobil (59 avtomobilov na 100 prebivalcev); ta je bil v povprečju star 9 let.

V letu 2010 je bilo v občini zbranih 475 kg komunalnih odpadkov na prebivalca, to je 86 kg več kot v celotni Sloveniji.

Leta 2010 so občinska Petomajska priznanja na slavnostni seji prejeli; družba Lozej d.o.o. in Mešani pevski zbor Primorje. Občinska priznanja so prejeli: Društvo za ohranjanje lokavškega izročila DOLI – za ohranjanje tradicije furmanstva na visoki strokovni ravni; Alenka Dolgan, pomočnica ravnatelja OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, za dolgoletno skrbno in zavzeto delo na šoli; Albert Kravos, krajan Ceste, za njegov velik in večplasten doprinos svoji krajevni skupnosti. Spominsko priznanje pa je prejel Adrian Fegic.

Petomajska priznanja 2010

Leto 2010 je v Ajdovščini minevalo v znamenju praznovanja 100-letnice rojstva slovenskega lutkovnega gledališča. Pred natanko 100 leti, 22. decembra 1910. leta, je namreč slikar, fotograf in lutkar Milan Klemenčič (1875 – 1957) v domači dnevni sobi na Slomškovi ulici v Šturjah uprizoril svojo prvo lutkovno predstavo Mrtvec v rdečem plašču.

100 let Milana Klemenčiča

Leta 2010, ob 65. obletnici ustanovitve prve slovenske vlade, je na proslavi v Ajdovščini, takratni premier Pahor poudaril, da so si Primorci sami priborili svobodo, govoril pa je tudi o slovensko-hrvaškem sporazumu o arbitraži. Slavnostni govornik je bil pisatelj iz Trsta Boris Pahor. Poudaril je, da bi morali tudi italijanski politiki priznati izsledke, ki jih je v končno poročilo zapisala slovensko-italijanska zgodovinska komisija, in z njim seznaniti italijansko javnost. "Ni sprejemljivo navajati zločinov, ki so bili storjeni nekomu, ne da bi navedel tudi kriminalna dejanja, ki jih je prej izvršil on sam," je poudaril.

Boris Pahor na proslavi v Ajdovščini

Leta 2010, tudi v Ajdovščini, smo Očistili Slovenijo v enem dnevu.

V sredo, 10. marca 2010, smo imeli na Vipavskem "sodni dan". Po naši deželi je pustošila orkanska burja, in kot da to ne bi bilo dovolj je popoldne pričelo močno snežiti, kar je še oteževalo že sicer hudo zapleteno prometno situacijo. Kljub vsemu smo jo Ajdovci v danih razmerah kar dobro odnesli, predvsem zaradi hitre in pravočasne intervencije občinskega štaba Civilne zaščite. V Ajdovščini so bile zaprte šole in vrtce.

Burja leta 2010

Leta 2010 je v ajdovski občini še vedno deloval Radio Nova.

Radio Nova

Leta 2010 ni bilo nič nenavadnega, če je naše mesto pobelil sneg. In to večkrat letno. Snega je bilo nato v naslednjih letih vse manj. Žal.

Leta 2010

Leta 2010 je v Ajdovščini deloval tudi Klub Baza, ki sicer deluje tudi še danes. A takrat je zanj skrbel Klub ajdovskih študentov in dijakov. Klub je obratoval vsak dan, v njem je bilo moč spiti tudi kavico ali pa le posedeti na zanimivi terasi.

Klub Baza

Leta 2010 je Slovenija nastopila na svetovnem nogometnem prvenstvu. V državi je vladala prava evforija, ki je vrhunec dosegla v prvem polčasu tekme proti ZDA. Takrat je fenomenalen zadetek dosegel Valter Birsa.

Slovenija

Leta 2010 je v Ajdovščini še zadnjič potekal pravi Njoki Summer Festival. V tistem letu v le enodnevni obliki, a z vrhunsko svetovno punk rock zasedbo. Prizorišče je bilo locirano pri nekdanji Hiši mladih, na območju vojašnice Srečka Kosovela. Več tisoč obiskovalcev je Ajdovščino obiskalo v nedeljskih popoldanskih urah.

Njoki Summer Festival

Tega leta je Ajdovščina dobila tudi prenovljen Mestni stadion. A kmalu zatem je ugasnilo Primorje in s tem se je iz mesta poslovil tudi prvoligaški nogomet.

Novi stadion

Primorje je bilo v letu 2010 tudi pokrovitelj relija. Dogodek je imel jesenski termin, ob progo pa je, podobno kot še danes, privabil na tisoče gledalcev. S Subaru Imprezo je bil najhitrejši Aleks Humar, na tretje mesto pa se je uvrstil domačin Uroš Petrič, v Citroenu C2 R2 Max.

Rally Ajdovščina

Leta 2010 je Ajdovščino zajelo obilno deževje, Hubelj je narastel do rekordnih višin in poskrbel tudi za nekaj nevšečnosti. Med drugim je bila poškodovana peš pot mimo Lavričeve knjižnice.

Hubelj 2010

Vremeske razmere so leta 2010 sprožile plaz, ki je odnesel del ceste proti Predmeji. Odgovornim ni preostalo drugega kot zgraditi novo cesto, ki se danes vije malce višje od prejšnje. Posledice plazu iz leta 2010 so še danes vidne.

Plaz

Leta 2010 je v Ajdovščini še deloval CMD, predhodnik današnjega Mladinskega centra Hiša mladih. V tistem letu so mladi izpeljali zanimivo umetniško akcijo in na fasado vojašnice Srečka Kosovela, namestili številne velike likovne poslikave, ki so močno popestrile stavbo.

Mladinski center Hiša mladih

V letu 2010 so številni obiskovalci obiskali Tuning show Ajdovščina.

Avto motor show

Leta 2010 se je bližala h koncu gradnja novega Mladinskega centra Hiša mladih v ajdovskih Palah.

Mladnski center Hiša mladih

Leto 2010 je bilo zanimivo tudi na političnem področju. Potekale so županske volitve, ki jih je v drugem krogu, po zanimivem in napetem boju, dobil Marijan Poljšak. Za las je premagal takratnega kandidata Borisa Ježa.

Volitve 2010

V letu 2010 se je v Ajdovščini še lahko zabavalo v diskoteki Vertigo, ki je pritegnila obiskovalce od blizu in daleč.

Vertigo

Za konec leta 2010 je poskrbel Veseli december v Ajdovščini. Na silvestrov večer je številno množico zabavala skupina Tabu.

Veseli december 2010

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #reportaža, #zanimivost

Kolofon