Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Merilniki še niso zaznali dovolj močnih sunkov burje

Dars je v lanski jeseni za daljše obdobje postavil testna polja s protivetrno zaščito, zaradi meritev hitrosti burje in tako zaprl vozna pasova na vipavski hitri cesti. A prav burja ponovno povzroča težave. Prave burje namreč ni in tako merilniki ne morejo opraviti svojega dela.

Na odseku hitre ceste med Razdrtim in Ajdovščino je že od začetka oktobra šest delnih zapor, vsaka je dolga en kilometer. Tam so nameščeni merilniki vetra, skupno jih je 60, ki merijo sunke burje. Te meritve so pogoj za gradnjo protivetrnih zaščit. Podjetje Meis skuša na tem območju zajeti pet pojavov močne burje, je za RTV Slovenija povedala direktorica Marija Zlata Božnar: "Kriteriji, ki ji je postavil naročnik DARS, so taki, da želimo izmeriti pet obdobij, ko je pihala močna burja. Vsi sunki morajo preseči 100 kilometrov na uro, najmanj trije sunki pa morajo preseči 120 km/h. Želimo obravnavati dogodke, ko je burja pihala vsaj dan ali dva, ne samo nekaj ur."

Tako močne burje pa v zadnjih treh mesecih niso izmerili niti enkrat. Bilo je le nekaj posamičnih sunkov na posamičnih mestih v razredu 100 km/h. V razpisni dokumentaciji je sicer navedeno, da meritve potekajo do konca aprila. Če burja ne bo dovolj močna, jih bodo ponovili čez leto dni, je povedal Marjan Koler z DARS-a. "Prepričani smo, da bo prišlo do pojavov tudi močnejše burje, ki bo trajala dlje časa. Če pa bi se pokazalo, da ne bi imeli ustreznih razmer za meritve, se bodo te meritve morale nadaljevati naslednjo zimo."

Protivetrne zaščite načrtujejo že 13 let, če pa meritve vetra ne bodo uspešne, se bo gradnja zamaknila še najmanj za leto dni.

 

* Vir: RTV Slovenija

* Fotografija: Mojca Dumančič

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #promet

Kolofon