Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavski osnovnošolci ustvarjalno opozorili na varnostne izzive digitalnih tehnologij

Kibernetski kriminal ustvarja visoko gospodarsko škodo. Pred varnostnimi tveganji pri uporabi informacijskih tehnologij niso varna niti podjetja in ustanove niti gospodinjstva oziroma zasebni uporabniki, vključno z otroki. Zato so v podjetju Si Splet, v okviru akcije »ESET zimski dan«, izvedli natečaj za najboljši video na temo varne uporabe spleta. Odlično so odrezali učenci OŠ Draga Bajca iz Vipave, ki so s svojim prispevkom zasedli drugo mesto.

Na natečaju, ki je potekal prvič, je sodelovalo deset osnovnih šol, njihovi kratki videi pa so bili dostopni prek Faceboooka na strani ESET NOD32 Slovenija in na  YouTube-kanalu Eset Slovenija. Zmagovalci natečaja, ki so bili izbrani na osnovi skupne ocene, sestavljene iz glasu ljudstva in strokovne komisije, so učenci osnovnih šol Orehek Kranj in Ravne na Koroškem, ki bodo za nagrado doživeli nepozaben zimski dan na tečaju deskanja z deskarskim asom Žanom Koširjem. Tik za omenjenimi osnovnimi šolami, pa so pristali vipavski osnovnošolci, ki so osvojili skupno 14 točk.

»Nad prispevki smo navdušeni, saj so osnovnošolci pokazali, da se, kljub mladosti, dobro zavedajo problema ranljivosti pri uporabi svetovnega spleta. Veseli pa smo, da so poleg kibernetskih groženj prepoznali in izpostavili tudi problem odvisnosti od digitalnih tehnologij. Vsem učencem in njihovim mentorjem se zahvaljujemo za sodelovanje na natečaju, saj verjamemo, da lahko skupaj pomembno dvignemo zavedanje o problemu kibernetskih groženj,« je povedala Petra Veber, direktorica operacij v podjetju Si Splet, ki v Sloveniji zastopa vodilne evropske varnostne rešitve ESET in dodala, da si želijo, da bi ta akcija postala tradicionalna in da bi k sodelovanju pritegnili čim več osnovnih šol. Gre namreč za pereč problem, ki se ob razširjanju digitalne družbe vse bolj dotika vseh nas.

Današnje generacije osnovnošolcev rastejo z informacijsko tehnologijo in digitalizacijo. Kibernetska varnost je zanje eno ključnih znanj, ki ga potrebujejo za uspešno delovanje v vse bolj digitaliziranem okolju. »Prepričani smo, da moramo otrokom pomagati razumeti tveganja, s katerimi se vsakodnevno srečujejo pri uporabi informacijskih tehnologij. Vsekakor je treba že v osnovni šoli začeti z intenzivnejšim pridobivanjem znanj o zaščiti pred kibernetskimi grožnjami, saj tedaj usvajamo temeljna znanja, potrebna za življenje,« je izpostavila Petra Veber. Za uspešno spopadanje z izzivi na področju kibernetske varnosti danes in v prihodnosti je po mnenju ESET Slovenije treba ljudi izobraževati že zelo zgodaj. Z ustvarjalno izobraževalno akcijo za osnovnošolce želijo povečati osveščenost in znanje splošne populacije glede varnosti na svetovnem spletu ter pri uporabi sodobnih informacijskih tehnologij.

Posamezni razredi slovenskih osnovnih šol so na natečaju ESET zimski dan za najboljši kratki film o informacijski varnosti morali pod mentorstvom učitelja pripraviti največ 3 minutni video. Zmagovalne prispevke so izbrali na osnovi prejetih všečkov na kanalu YouTube ter ocene komisije, ki so jo sestavljali strokovnjaki za informacijsko varnost podjetja Si Splet ter Gal Kočar – mojster digitalnega in strateškega marketinga ter predavatelj na Gea College.

Tovrstno ozaveščanje lahko neposredno pripomore k večji varnosti otrok, po drugi strani pa dolgoročno zmanjšuje število incidentov, povezanih s kibernetsko varnostjo, v vseh segmentih družbe in v gospodarstvu. Samo znani varnostni incidenti so v lanskem letu, po navedbah nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, podjetja stali več kot 300.000 evrov, pri čemer je bilo obravnavanih 2.431 incidentov. V ESET Slovenija ocenjujejo, da je škoda, ki jo v Sloveniji utrpijo gospodarske družbe zaradi različnih kibernetskih groženj, večmilijonska. Kot potrjuje praksa, bi se večini incidentov lahko izognili, če bi jih pravočasno in lažje prepoznali ter ustrezno ukrepali.

Lokalne Ajdovščina

#novice, #mladi, #šolstvo, #vipava

Kolofon