Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Lavričevi knjižnici predstavili Evforijo

Sinoči so v ajdovski Lavričevi knjižnici predstavili knjigo Evforija - 233 kilometrov Pirenejev ob poti do morja. Avtorica Petra Vladimirov je v sproščenem pogovoru predstavila srčno zgodbo o gibanju, premikanju meja in tovarištvu. V knjigi opisuje na neposreden, iskren in humoren način preplet dogajanja na gorski ultra-tekaški preizkušnji v Andori, ki se jo je udeležila v paru z Žano Andreevo, z dogajanjem na pohodu mladostnikov proti morju.

Petra Vladimirov je zaposlena v Vzgojnem zavodu Kranj kot vzgojiteljica otrok z motnjami vedenja in čustvovanja. V prostem času teče, predvsem daleč in dolgo, tek pa dopolnjuje s turnim smučanjem in potovalnim veslanjem.

Knjiga Evforija - 233 kilometrov Pirenejev do morja je odlična, neposredna, iskrena in humorna zgodba o gibanju, tovarištvu in tudi premikanju meja tako fizičnih kot tudi mentalnih. V knjigi se prepletata dve zgodbi, prva je zgodba iz njenega prostega časa in sicer zgodba Petre in njene prijateljice Žane, na gorski ultra tekaški preizkušnji v Andori, druga pa je zgodba iz njene službe, to je zgodba o dogajanju na pohodu mladostnikov Vzgojnega zavoda Kranj proti morju. S svojimi varovanci je namreč že petkrat prehodila tudi šest dnevno 180 kilometrsko dolgo pot, od Kranja do Pirana in s tem vedno znova dokazala, da ti njeni varovanci naredijo tudi nekaj dobrega in velikega, ne pa samo »škandale«.

Evforija v Lavričevi knjižnici

Evforija ni tek. Tudi tekma ni. Je srečanje. S samim seboj in tistim, ki je zadaj. Ultra preizkušnjo telesa in duha, Evforijo vrhov, so si v Andori domislili šele leta 2017. Petra Vladimirov (Cici) jo je enkrat pozimi povsem slučajno zasledila na spletu in sporočila prijateljici Žani (Mucki), da se je bosta lotili še istega poletja. Lotili se bosta kar najdaljše razdalje – 233 kilometrov. Premagati bo potrebno 20.000 metrov vzpona in prav toliko spusta in splezati na 37 vrhov, višjih od 2500 metrov. Pet od teh jih je višje od 2900 metrov. Pot za povrh niti ni označena, ampak jo je potebno najti s pomočjo GPS-naprave. Petrina in Muckina prva Evforija se je zaključila že po petih urah. Po pobočju se je privalila skala, ki jo je sprožil nekdo nad njima in rentgen je pokazal zlom mečnice. Sledila je mukotrpna rehabilitacija, med katero Petro ni prevevala evforija, torej pretirano dobro počutje in razpoloženje.

Evforija - Petra Vladimirov

Ob novem letu, ko se kujejo načrti za prihodnje leto, je bila noga še vsa trda in otopela, ampak julija je ekipa „Cici in Mucki“ ponovno stala na startu andorske Evforije. Že pet let zapovrstjo julija podobno stojijo mulci Vzgojnega zavoda Kranj, kjer Petra dela kot vzgojiteljica, na startu pohoda Alpe – Adria. Približno 180 kilometrov jih loči do cilja v Piranu. V Evforiji se prepletata obe zgodbi. Vsi udeleženci obeh preizkušenj gredo skozi lastno nemoč in samopotrjevanje.

Vabljeni k branju.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #literatura , #kultura

Kolofon