Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

AFA - Pogledi na dediščino domačega okolja

V četrtek, 23. januarja, so na OŠ Šturje izvedli odprtje razstave 3. AFA 2019 – Analogna fotografija Ajdovščina. Projekt je že tretjič zapored potekal v organizaciji fotografa, Klemena Bizjaka, ki je k tokratni izvedbi povabil člane fotografskega krožka OŠ Šturje Ajdovščina. Sodelovalo je 14 učencev, ter mentorici: Anuša Blažko, Teja Mikuž ter vodja projekta, Klemen Bizjak.

Udeleženci so v nekaj srečanjih obiskali fotografski studio, preizkušali različno fotografsko opremo, se seznanili z različno zahtevnimi analognimi fotoaparati, na terenu posneli nekaj fotografij s tematiko domače dediščine, razvili filme, sodelovali pri njihovi digitalizaciji ter izbrali vsak po en izdelek, primeren za razstavo.  Kritiko izbranih fotografij  je pripravil fotograf Janez Pelko.

3. AFA

Odprtje je potekalo v avli OŠ Šturje Ajdovščina, kjer si je bilo poleg razstavljenih uokvirjenih fotografij mogoče ogledati tudi projekcijo ostalih posnetkov, kulturni program pa so pripravili sami učenci. Klemen Bizjak, vodja projekta je ob tem povedal: "Tema letošnje že  tretje AFE  je bila  "Pogledi na dediščino domačega okolja", kar še vedno sledi smernicam, ki sem si jih zadal pred leti  - da bo AFA vedno izhajala iz motivov domačega okolja. Pomembno je, da poskušamo biti družbeno odgovorni do kraja kjer delamo in bivamo.  Tretje AFE sem se tokrat lotil na malo drugačen način in pripravil vse skupaj kot mali eksperiment, saj sem z njim poskušal  doseči, da  učenci iz fotografskega krožka OŠ Šturje so v projektu udeleženi kot fotografi, so navzoči pri samem razvijanju filma, obdelavi fotografije, okvirjenju fotografij, postavitvi razstave ter pripravijo otvoritev razstave."

3. AFA

Anuša Blažko, mentorica projekta, pa je dodala: "Projekt AFA je tako za posamezne udeležence, kot za širši lokalni prostor, v katerem se izvaja, izrednega pomena, saj poleg spoznavanja analogne fotografije omogoča prav posebno doživetje in ujetje trenutkov ter osebih pogledov na domače okolje, njegovo dediščino.

Razstava bo v avli OŠ Šturje Ajdovščina na ogled do meseca marca 2020, več informacij o njej in o samem poteku projekta pa lahko pridobite na TEJ POVEZAVI.

 

* Fotografije: Filip Rupnik

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava, #mladi, #fotografija

Kolofon