Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na mladih svet stoji

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je že četrto leto zapored preko izvajanja podjetniških krožkov prijavila podjetniške ideje osnovnošolcev na tekmovanje POPRI. Zunanji nadzorniki bedijo nad izvajanjem evropskih projektov, tako so obiskali tudi projekt LifeViVaCCAdapt. V lepih sončnih dneh se bodo kolesarji lahko lažje odločili za izlet s pomočjo spletne platforme z označitvijo kolesarskih poti v okviru projekta Interbike II.

PODJETNIŠKE IDEJE MED MLADIMI

Zadnji petek v januarju smo na tekmovanje POPRI 2020 uspešno oddali pet poslovnih modelov. POPRI je tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo med mladimi, podjetniške ideje pa so prispevali osnovnošolci sedmih, osmih in devetih razredov. Osnovni namen projekta je prispevati k dvigu sposobnosti mladih za uresničevanje svojih zamisli, kar vključuje prepoznavanje priložnosti, ustvarjalnost, inovativnost, dajanje pobud in sprejemanje tveganj, vodenje, zapisovanje projektov, odločenost za doseganje ciljev, motivacijo, komuniciranje in timsko delo.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina je tudi v letošnjem letu spodbujala učence na šolah v Občini Ajdovščina in Vipava k vključevanju v podjetniške krožke, v okviru katerih so učenci nato pripravili poslovni model za prijavo na tekmovanje POPRI. Krožke je Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v letošnjem letu izvajala na treh osnovnih šolah: OŠ Dobravlje, OŠ Danila Lokarja in OŠ Draga Bajca Vipava.

Letos se je na tekmovanje POPRI prijavilo več kot 320 mladih s 114 podjetniškimi idejami iz cele Slovenije, samo iz Primorske regije so na Primorskem tehnološkem parku prejeli 45 prijavljenih podjetniških idej. Iz našega območja so se v nadaljnje tekmovanje uvrstile tri podjetniške ideje podjetniške palice URVI, kuhinjska MULTIDILCA in aplikacija AGEA.

Zagovori dvanajstih polfinalistov bodo potekali v torek 11. februarja, kjer se bodo izbrane podjetniške ideje predstavile na pred izboru z ustno predstavitvijo poslovnih modelov in prototipov. Želimo jim veliko sreče in uspeha na tekmovanju.

Tekmovanje POPRI<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

OBISK ZUNANJEGA NADZORNIKA

Projekt LIFE ViVaCCAdapt je uspešno prestal že četrti redni obisk zunanjega nadzornika. Dr. Kaligarič, zunanji nadzornik, ki nas je obiskal v četrtek, 31. 1. 2020, je izvedel administrativno-finančni pregled izvajanja projekta. Del nadzornega obiska je bil tudi terenski ogled sistema za podporo odločanju o namakanju, na kratko SPON. Za namen predstavitve SPON-a, smo se za terenski obisk dogovorili z g. Kodričem, uporabnikom z Brij, ki nas je pričakal v svojem nasadu kakija, kjer ima vzpostavljen sistem namakanja ter inštalirano TDR sondo, ki meri vhodne podatke za SPON. Zunanjemu nadzorniku ter skrbnici naše pogodbe z Ministrstva za okolje in prostor, ki se nam je tudi pridružila, je predstavil, kako deluje njegov namakalni sistem in tudi pohvalil delovanje sistema SPON v trenutni fazi.

Zahvaljujemo se g. Ivanu Eliju Kodriču za prijaznost in pripravljenost srečati se s projektnimi partnerji, zunanjim nadzornikom in skrbnico pogodbe in nam vsem skupaj predstaviti njegov način dela in namakanja ter za izkazano zaupanje v delovanje sistema SPON.

Terenski ogled LIFE<br />
<br />

OZNAČITEV KOLESARSIH POTI

Minulo sredo, 29. januarja 2020, je potekala predstavitev spletne platforme s kolesarskimi potmi ožji skupini strokovnjakov. Nadaljevali smo s 4. partnerskim sestankom projektnih partnerjev v projektu INTER BIKE II, Program sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020, katerega partner je tudi Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina.

Platforma zajema lokalne in daljinske kolesarske povezave in je rezultat težnje h kapitalizaciji in harmonizaciji projektov iz prejšnjega programskega obdobja (2007-2013), s katerih je izvajalec spletne platforme tudi pridobil znatno število podatkov (Inter Bike, Icon in Bimobis). Predstavitev spletne platforme širši javnosti je predvidena v začetku marca.

Projekt INTERBIKE II se zaključuje 25.3.2020, pred tem pa je predvidena še novinarska konferenca, na kateri bodo predstavljeni rezultati tega večletnega čezmejnega projekta.
 

Partnerski sestanek Interbike II<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

 

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #ROD, #izobraževanje

Kolofon