Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Medgeneracijsko kuhanje mineštre v MKC Hiša mladih Ajdovščina

V Hiši mladih se je v sredo, 5. februarja 2020, odvil dogodek, ki so ga organizatorji naslovili Na pomoč, ne znamo skuhati mineštre! Šlo je za druženje generacij, ki so ga organizirali združeni mladi iz Ajdovščine in okolice. V svojo družbo so privabili starostnike in tako skupaj preživeli lep popoldan, namenjen druženju med mladimi in malce manj mladimi.

Na ajdovski srednji šoli že drugo leto delujejo v okviru programa Popestrimo šolo na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, pridružili pa so se mednarodnemu projektu Start the Change pod okriljem Amnesty International Slovenije. Posvečajo se temam trajnostnega razvoja, ki zajemajo tako skrb za okolje kot ravnanje v dobrobit družbe. Letos so skupino razširili, tako da so dogodek organizirali skupaj z mladimi iz programa PUM-O in z učenci Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina.

Njihov namen je bil, da med seboj združijo različne generacije – od mladih, malo manj mladih pa vse do tistih najstarejših med nami. Prepričani so namreč, da ima vsaka generacija določena znanja, ki jih druge generacije nimajo. Osrednja ideja dogodka je bila deljenje trenutkov, izkušenj in znanja.

Medgeneracijsko druženje v MKC Hiša mladih Ajdovščina

Program so začeli s kvizom Kahoot, kjer so se v skupinah pomerili z uporabo pametnih telefonov. Preverili so znanje, ki ga o trajnostnem razvoju že imajo. Ugotovili so, da ima vsak malo drugačen pogled na to, kaj trajnostni razvoj pomeni, pa vendar obstajajo dejstva, ki pričajo o situaciji v Sloveniji. Ker se je večina udeležencev prvič srečala s kvizom na mobilnih telefonih, je bilo tekmovanje še toliko bolj zabavno.

Medgeneracijsko druženje v MKC Hiša mladih Ajdovščina

Po kvizu je del udeležencev, ekipa mladih in starostnikov, odšel v kuhinjo, kjer so se posvetili pripravi mineštre. Zakaj mineštra? Ker je to jed, ki jo lahko z lahkoto pripravimo iz sestavin, ki zrasejo na domačem vrtu ali njivi. Posledično ima zelo nizke obremenitve za okolje in je v sledi trajnostnega razvoja.

Medtem ko je del udeležencev kuhal mineštro, je v osrednjem prostoru potekal program: Jan in Filip sta zaigrala na kahon, potem pa so se tudi gostje sami lahko preizkusili v ustvarjanju ritma. Sledila je literarna točka z gospo Vlasto iz društva Norma 7. Gospod Dominik je delil zgodbo o svojem glasbenem ustvarjanju v mladosti, potem pa so si izmenjali nasvete, ki bi jih radi podelili drugim generacijam. Spontano je nastala celo ekipa mladih in starih, ki se je pomerila v namiznem nogometu.

Ko je bila mineštra skuhana (pravzaprav sta nastali kar dve), je sledila pogostitev in za konec še torta.

Medgeneracijsko druženje v MKC Hiša mladih Ajdovščina

 

* Vir in fotografije: SŠ Veno Pilon Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #mladi, #šolstvo

Kolofon