Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Vipavska dolina se predstavi

Že dobrih 16 let v Vipavski dolini deluje Društvo ljubiteljev starodobnih vozil. Številni člani marljivo ohranjajo tradicijo lepo urejenih starodobnih vozil, s certifikati Zveze SVS, kar jim zagotavlja, da so vsa vozila pravilno in resnično lepo urejena. Društvo, med drugim, prireja tudi reli starodobnih vozil Vipavska dolina. Več pa v spodnjem zapisu.

Društvo ljubiteljev starodobnih vozil (L.S.V.) Vipavska dolina je bilo ustanovljeno 8.januarja 2004. Ob ustanovitvi je bilo v društvo sprejetih 36 članov iz bližnje okolice. Število članov je iz leta v leto naraščalo in sedaj je v društvu včlanjenih  že 92 članov. Imajo tudi najstarejšega člana od vseh 48. društev starodobnih vozil v Sloveniji, 91.letnega Fabjan Antona iz Vrtojbe.

Prvi predsednik društva je bil štiri leta Petrič Zmago, nato je bil dva mandata na tej funkciji Trošt Igor, za eno leto ga je nato nasledil Kukovič Drago. Sedaj je bil na občnem zboru za drugi zaporedni mandat predsednika ponovno izvoljen Ambrožič Peter in tajnik Stegovec Zmago.

Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Vipavska dolina

Podelili so tudi pet priznanj za aktivnost v društvu, katerih prejemniki so bili Fabjan Anton, Štrancar Miro, Pahor Anton, Martinuč Ivo in Košuta Venceslav. Zelo aktivne imamo tudi tri tehnične komisarje in sicer Troha Bogdana, Štrancar Valterja in Dominko Borisa.

Člane društva druži strast po ohranjanju tehnične dediščine. Veliko članov vloži ogromno časa in truda za dosego tega cilja, saj iz vozila v slabem stanju, uspejo sestaviti vozilo, ki nato prejme certifikat ustreznosti in le tega nato tudi skrbno ohranjajo.

Tekom leta se udeležijo približno 26. različnih srečanj tako v Sloveniji, kakor tudi v Italiji, Hrvaški, in Srbiji. Leta 2013 so bili državni prvaki v tekmovanju starodobnih vozil Slovenije. V mesecu decembru, ob božičnem času, že vrsto let obiščejo stanovalce doma starejših občanov (DSO) Ajdovščina in jih obdarimo. Dan jim popestrijo tudi tako, da jih zapeljejo na vožnjo z njihovimi vozili. V tem času se udeležijo božičnega sejma v Ajdovščini, kjer si lahko ljudje ogledajo njihova vozila, poklepetajo s člani, seveda pa ne pozabijo obdariti tudi otroke, ki jih na sejmu obiščejo. Prav tako vsako leto obiščejo in obdarijo otroke Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) Vipava.

Čas hitro teče in tempo življenja je nevzdržno hiter, zato je nadvse prijetno, ko lahko ob druženjih z njihovimi vozili uživajo in užijejo življenje v počasni vožnji, ter v prijetni družbi članov. Lepo se je družiti in to deliti tudi z drugimi, zato bodo z veseljem vse to nadaljevali tudi vnaprej.

Peter Ambrožič

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #reportaža

Kolofon