Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Preventivni ukrepi pred koronavirusom

Zdravstveni dom Ajdovščina je na svoji spletni strani objavil vse aktualne informacije v zvezi s preventivni ukrepi na temo koronavirusa in morebitnih znakov okužbe z virusom. Razlogov za preplah v ajdovski občini ni, smo pa v primeru morebitnega pojava pripravljeni, zatrjujejo v Zdravstvenem domu in štabu Civilne zaščite, s katerimi je občina Ajdovščina dnevno v stiku.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina so zaenkrat so izdana splošna navodila o samozaščitnem ravnanju, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Občina z vsemi enotami, ki so zadolžene za zdravje občank in občanov, redno spremlja navodila na državni ravni in temu bo tudi prilagajala morebitne nadaljnje ukrepe. 

Izvajanje ukrepov, kot sta zapiranje javnih ustanov in prepoved obiskov, glede na trenutno stanje ni potrebno. Kot sporočajo iz ZD Ajdovščina, so sicer priporočljivi preventivni higienski ukrepi (redno umivanje rok, zračenje prostorov, izogibanje zaprtim prostorom z večjo množico ljudi ipd.). Glavno vodilo je, da bolna oseba ostane doma in o svojih simptomih obvesti zdravstveno službo.

Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije

V kolikor imate znake respiratorne nalezljive bolezni (povišana telesna temperatura, kašelj, slabo počutje …) in potrebujete zdravstveni nasvet se po telefonu obrnite na ambulanto izbranega zdravnika.

Konec januarja 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) novi Koronavirus (COVID-19) razglasila za globalno grožnjo javnemu zdravju. Ocenjuje se, da je inkubacijska doba virusa dva do štirinajst dni po kontaktu oziroma okužbi. V začetku bolezni so bolezenski znaki podobni tistim pri gripi in pljučnici. Pri večini je potek bolezni, ki prizadene dihala, blag. V 20% se lahko pojavijo komplikacije bolezni, ki so za nekatere bolnike lahko usodne.

V sosednji italijanski provinci Furlaniji-Julijski krajini so razglasili izredne razmere, ki bodo veljale do 31. julija 2020. Za to so se odločili zaradi naraščanja števila potrjenih okužb in smrtnih primerov zaradi COVID-19 v sosednjih provincah.

Zaradi neposredne bližine in mešanja prebivalstva obstaja možnost prenosa okužbe tudi na prebivalstvo Vipavske doline. Svetujemo odpoved potovanja na okužena italijanska območja (province Benečija, Lombardija, Piemont, Emiglia-Romagna), Iran, Južna Koreja in Kitajska (vključno Macao in Hong-Kong). V primeru gibanja na zgoraj omenjenih območjih Italije se izogibajte zaprtih prostorov oz. prostorov na katerih se zadržuje večje število ljudi. Ob sumu na okužbo s koronavirusom ostanite doma in po telefonu obvestite osebnega zdravnika in upoštevajte njegova navodila.

Med nami še vedno krožijo virusi gripe in drugi respiratorni virusi, zato vsak izcedek iz nosu, kašljanje in kihanje ni okužba z COVID-19. Potrebno je redno izvajanje higiene rok, higiene kašljanja in kihanja, zračenje zaprtih prostorov in izogibanje obiska javnih prireditev.

 

* Vir: Občina Ajdovščina & Zdravstveni dom Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #zdravje, #izobraževanje

Kolofon