Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Z roko v roki

»Z roko v roki« lahko skupaj hodimo po isti poti, tako smo tudi na Regijski razvojni agenciji ROD prijavili nove projekte sodelovanja lokalnih akcijskih skupin. Smo del Sveta severne primorske (goriške) razvojne regije, kjer aktivno sodelujemo. V okviru evropskih projektov, ki jih izvajamo pripravljamo novinarske konference, partnerska srečanja in usposabljanja. Tokrat posebej izpostavljamo usposabljanje ABC podjetništva, ki spodbuja podjetnice začetnice.

LAS VIPAVSKA DOLINA PRIJAVIL TRI PREDLOGE PROJEKTOV SODELOVANJA

Lokalna akcijska skupina Vipavska dolina je na 5. javni razpis za pripravo in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalnih akcijskih skupin, ki ga je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, prijavila tri predloge projektov oz. operacij. Prvi projekt je nadgradnja obstoječega projekta, ki ga izvajamo skupaj z Občino Ajdovščina, Domače in umetnostne obrti: dediščina in sodobnost, z naslovom »Etno v podjetno« in obsežnejšim partnerstvom. Predlog projekta so sooblikovali poleg LAS Vipavska dolina še, LAS med Snežnikom in Nanosom, LAS s CILjem, LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, LAS Notranjska in LAS Obsotelje in Kozjansko.

Drugi projekt z naslovom »Kolesarska veriga na podeželju« povezuje šestnajst slovenskih LAS. Prijavili smo tudi projekt »Gastronomski turizem«, kjer smo vodilni partner in smo projektno vlogo sooblikovali z dvanajstimi LAS iz Slovenije, tremi iz Hrvaške in dvema iz Italije in tako okrepili tudi mednarodno sodelovanje s skupno sedemnajstimi partnerji. Rezultate razpisa se pričakuje konec junija.

Oddaja treh projektov sodelovanja<br />
Vir:  Regijska razvojna agencija ROD

SEJA SVETA SEVERNE PRIMORSKE (GORIŠKE) RAZVOJNE REGIJE

V torek 25. 2. 2020 je v sejni dvorani Občine Ajdovščina potekala 105. seja Sveta Severne Primorske (Goriške) razvojne regije, kjer smo se seznanili z informacijami o pripravi skupnega projekta Državne kolesarske povezave Goriške razvojne regije, s predstavitvijo regijskega programa Zavetišče za brezdomce ter obravnavali in potrdili Letno poročilo o izvedenih aktivnostih splošnih razvojnih nalogah v Goriški razvojni regiji v letu 2019. Potrdili smo novega predsednika Sveta Severne Primorske (Goriške) razvojne regije Tadeja Beočanina.

Pod razno smo se seznanili s problematiko zdravstva v regiji - Splošna bolnišnica »Franca Derganca« Nova Gorica, kjer nam je poročevalec mag. Radivoj Nardin, v.d. direktorja SB Nova Gorica izčrpno predstavil poslovanje bolnišnice ter njeno finančno stanje. Izpostavil je, da bolnišnica nima sredstev za investicije ter plačevanje obveznosti, zato je reorganizacija nujno potrebna. V tej fazi se pripravlja načrt reorganizacije bolnišnice, ki ga mora potrditi Svet zavoda ter pristojno ministrstvo, to pa bo omogočalo spremembo procesov ter stabilno poslovanje v prihodnosti.

Istočasno je mag. Nardin pojasnil, da je Splošna bolnišnica pripravljena na morebitno epidemijo korona virusa. Poudaril je, da so pripravljeni tudi ukrepi, ki so vezani na starejše ter kritične skupine bolnikov.

Logotip MRRA<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

NOVINARSKA KONFERENCA V OKVIRU PROJEKTA INTERBIKE II

V naslednjem tednu, 12. marca 2020 se bo v prostorih Ljudske univerze Ajdovščina odvila strokovna delavnica s predstavitvijo in izobraževanjem za vsebinske administratorje na novo vzpostavljene spletne platforme kolesarske destinacije Alpe-Adria.

Spletna kolesarska platforma bo 17. marca ob 10.00 uradno predstavljena v sejni sobi Območno obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina, kjer bo potekala novinarska  konferenca. Na novinarski konferenci bo premierno predstavljen tudi promocijski video, katerega namen je promocija spletnega orodja kolesarske destinacije Alpe-Adria.

Tako strokovna delavnica kot tudi novinarska konferenca bosta potekali v organizaciji RRA ROD Ajdovščina v okviru projekta INTER BIKE II, Programa sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020.

Kolesarski izplet<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

7. PARTNERSKO SREČANJE PROJEKTA LIFE VIVACCADAPT

Partnerstvo projekta LIFE ViVaCCAdapt se je v ponedeljek, 24. 2. 2020, sestalo že na 7. partnerskem srečanju. Vsebina srečanja se je nanašala na obisk projektnega nadzornika, ki se je odvil v januarju in odzivno pismo, ki smo ga prejeli v zvezi s prejšnjim poročilom in lanskim obiskom projektnega nadzornika. V luči prihajajočega tretjega poročila pa smo pretresli tudi vsebino, ki jo bomo pripravili za tokratno poročilo.

V februarju se je v Vipavsko dolino pripeljala snemalna ekipa RTV Slovenija in posnela prispevek »podnebna kriza«, ki ste si ga lahko ogledali v televizijski oddaji Tednik v ponedeljek, 17. 2. 2020, na prvem programu TV Slovenija. Za vse tiste, ki ste ga zamudil, pa ste vabljeni k ogledu prispevka na tej povezavi.

Predstavniki projektnih partnerjev  <br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

POZNATE PODJETNICO ZAČETNICO OZIROMA BO TO V KRATKEM POSTALA?

Potem ji posredujte tole vabilo za usposabljanje ABC podjetništva, ki bo potekalo v Ajdovščini in Idriji v petih modulih. V kolikor se bo udeležila vseh 5 modulov, bo namreč izpolnila enega izmed pogojev za prijavo na Natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2020.

Namen natečaja je nagraditi najboljših petintrideset predstavljenih poslovnih modelov podjetnic začetnic v letu 2019 in 2020 ter jih spodbujati pri vzpostavljanju lastnega podjetja.

Seveda se lahko usposabljanja udeležijo vsi – tako podjetniki, ki že dlje časa poslujejo, podjetniki začetniki in potencialni podjetniki, ki razmišljajo o podjetniški poti.

Več o usposabljanju:

Potekalo bo v 5 modulih in sicer:

1. modul: Začetek podjetniške poti - 9.3.2020 ob 9.00 – OOZ Ajdovščina

2. modul: Preverjanje poslovne ideje - 16.3.2020 ob 9.00 – OOZ Ajdovščina

3. modul: Osnove trženja - 23.3.2020 ob 9.00 - Coworking Idrija

4. modul: Digitalizacija poslovanja - 30.3.2020 ob 9.00 – Coworking Idrija

5. modul: Pravno formalni vidiki delovanja podjetja - 6.4.2020 ob 9.00 – OOZ Ajdovščina

Prijave so obvezne. Usposabljanje je za udeležence BREZPLAČNO. Več informacij dobite na tej povezavi.

ABC Podjetništvo<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

 

 

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #vipavska dolina, #ROD

Kolofon