Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Igor Benko: »V trgovinah bi se morali bolj držati pravil«

Vstopili smo v drugi teden »karantene«, ki na Ajdovskem za sedaj deluje dokaj mirno. Ajdovska in vipavska občina sta na srečo še vedno brez potrjenega primera okužbe s koronavirusom, a to še zdaleč ne pomeni, da je najhujše mimo. Zato je nujno, da se še naprej resnično držimo ukrepov države in občine, nam je v kratkem klepetu zaupal Igor Benko, poveljnik Civilne zaščite Ajdovščina.

Okužbo z novim koronavirusom so danes, 23. marca, do 14. ure potrdili pri skupno 442 osebah v Sloveniji. Na novo so okužbo v zadnjih 24 urah potrdili pri 28 osebah. Skupaj je bilo doslej opravljenih 13.812 testiranj, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po epidemioloških podatkih, trenutno največ obolelih, 151, prihaja iz osrednjeslovenske, 78 iz savinjske, 59 iz juhovzhodne Slovenije, 44 iz podravske, 29 iz gorenjske, 18 iz koroške, 16 iz primorsko-notranjske, 12 iz obalno-kraške, 11 iz pomurske, šest iz goriške ter pet iz posavske in zasavske regije. Epidemiološka obravnava potrjenih primerov je v teku.

Kot rečeno, na Ajdovskem zaenkrat še ni bilo potrejene okužbe z novim koronavirusom. To nam je zatrdil poveljnik Civilne zaščite, Igor Benko: "Na območju občin Ajdovščina in Vipava so povprečno odvzeti trije do štirje brisi na dan in zaenkrat so bili še vsi negativni. Brise jemljejo v šempetrski bolnišnici, od koder v Zdravstveni dom Ajdovščina javljajo rezultate testiranj."

A to še zdaleč ne pomeni, da smo lahko mirni in morda malce manj upoštevamo odloke države in občine, s katerimi bi odgovorni radi čimbolj zajezili širjenje okužb z novim koronavirusom. Ravno nasprotno: "Gre za zatišje pred viharjem. Statistika namreč govori, da je v Sloveniji najverjetneje okuženih okrog 3000 ljudi in trenutno ne vemo, kako in koliko okužb so ti ljudje "predali" naprej. Prav zato je še naprej potrebno strogo držanje pravil." poudarja prvi mož ajdovske Civilne zaščite, ki obenem opaža, da je na Ajdovskem visok odstotek ljudi, ki pravila upošteva. A so tudi odstopanja in neupoštevanja; "Težave so predvsem v nekaterih večjih trgovinah, kjer je nemalokrat prekoračeno število kupcev, ki lahko naenkrat nakupujejo. Tukaj bi se morali bolj držati pravil."

V štabu Civilne zaščite so obenem zaskrbljeni tudi zaradi pomanjkanja zaščitne opreme. Stanje sicer ni alarmantno, a ob morebitnem povečanju okuženih, bi se lahko hitro znašli v zagati. "To je trenutno največji problem v ajdovski občini, tako kot tudi v celotni Sloveniji. Zaenkrat gre vsa zaščitna oprema, ki nam jo uspe dobiti, v Zdravstveni dom in v Dom starejših občanov, kjer jo najbolj potrebujejo. Opreme pa je tako malo, da jo na zalogi nimamo niti za pripradnike Civilne zaščite."

Po besedah Igorja Benka bo zelo pomemben datum 26. marec. Na ta dan naj bi statistika natančneje razkrila dejansko število okuženih, tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Nekakšen dan D torej, ko bo bolj razvidno naraščanje ali pa celo upadanje števila okuženih. "Za konec bi rad še enkrat apeliral na vse občane in občanke Ajdovščine, naj se resnično držijo navodil, ki jih je sprejela naša država. Bodite strpni in upoštevajte varno razdaljo drug do drugega."

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #intervju

Kolofon