Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kriza je priložnost za razcvet odvisnosti

V teh težkih dneh polnih nekega splošnega strahu lahko iz dolgotrajne prisilne bližine vzniknejo tudi konflikti, ki smo jih v bolj vihravih časih spregledali. Na Kitajskem se je v času karantene število prijav domačega nasilja podvojilo. Pri nas verjetno ni nič bolje, še posebno ne, če upoštevamo razširjenost alkoholizma in drugih odvisnosti. V tem obdobju se odvisne osebe težko odmikajo in ravno tako imajo manj možnosti žrtve domačega nasilja. Večkrat se pojavita tudi obe težavi krati in tedaj je posebno hudo.

Poleg naštetega se pridruži k prejšnjima dvema skupinama še skupina tistih, ki imajo težave z nekemičnimi odvisnostmi kot so na primer igranje iger na srečo prek spleta. Te odvisnosti bodo v času karantene  doživele poslabšanje. Večja anksioznost zaradi grožnje izgube službe, bližnjih, občutka izgube svobode in druge stiske bodo virtualnim igralnicam pomagale sprazniti osebne račune. Vse ostale nekemične zasvojenosti, ki so večinoma povezane z internetom se bodo tudi izraziteje pokazale. Med nekemičnimi odvisnostmi se bo močneje pokazala tudi zasvojenost s hrano.

Na tem mestu želim pojasniti tudi definicijo zasvojenosti, ki pravi, da je to patološka potreba po ugodju, ki ga omogoča uživanje določene snovi ali določeno vedenje. Pri tem pride do kronične motnje v delovanju možganov. Za ponovno vzpostavitev normalnega delovanja možganov je potrebno veliko dela s strani zasvojenega in veliko ljubeče, a odločne podpore okolice.   

Pomembno je da se naučimo v težkih trenutkih poiskati pomoč. Iskanje nove moči ali drugače povedano iti po-moč je znak osebne zrelosti, saj se rane in težave, ki so nastale v odnosih lahko rešujejo zgolj v odnosih. Po možnosti je potrebno dati prednost terapevtskim odnosom in odnosom v skupinah za samopomoč. »Odnos«, ki bi ga za lajšanje stiske gradili z objektom zasvojenosti (alkohol, THC, igre na srečo…) je škodljiv za posameznika in njegove bližnje.

Če ste v stiski zberite pogum in se oglasite v Informativno-svetovalni pisarni Zavoda Pelikan- Karitas. V času karantene in tudi sicer sem dosegljiva na telefonski številki 030-646-946, na e-mailu: pelikan.ajdovscina@gmail.com, na FB: Silva Pelikan in po Skypu: Silva Pavlin.  

Ostanite zdravi.

 

* Naslovna fotografija: Pixabay

Silva Pavlin

#kolumna

Kolofon