Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Marko Rondič: »Zaradi izbruha koronavirusa dejavnosti ne opravlja okrog 60 % vseh podjetij na Ajdovskem«

Podjetništvo je panoga, ki bo posledice koronavirusa čutila še dolgo časa. Vlada pripravlja megazakon, s katerim bo poskušala pomagati in olajšati ponovni zagon podjetništva. O tem, kakšna je trenutna situacija, smo se pogovarjali z direktorjem Območne obrtne Zbornice Ajdovščina, Markom Rondičem.

Gospod Rondič, nam lahko zaupate, koliko podjetnikov je v Ajdovščini bilo primorano zapreti svoj s.p. (podjetje) zaradi obstoječe situacije?

Na Ajdovskem dela ob normalnih pogojih 1088 samostojnih podjetnikov in 483 družb (d.o.o. in d.d) Ocenjujem, da trenutno zaradi izbruha koronavirusa dejavnosti ne opravlja cca. 60 odstotkov vseh podjetij na Ajdovskem. Trenutno delo opravljajo v živilskih in proizvodnih podjetjih, na katera koronavirus še ni tako katastrofalno vplival, žal pa je to pričakovati v prihodnjih dneh in tednih.

Večjega števila zapiranja podjetij v tem trenutku še ni bilo. Ni pa to izključeno v prihodnjih tednih, če ukrepi Vlade ne bodo tako stimulativni, ko jih napovedujejo.

Katere panoge oziroma sekcije so na ajdovskem bolj prizadete?

Zagotovo v tem trenutku storitvena, saj je prepovedano nuditi storitve končnim potrošnikom. Tu moramo izpostaviti turizem, gostinstvo, osebne storitve (frizerji, maserji, kozmetičarji), vulkanizerji, serviserji, dimnikarji, storitve v gradbeništvu in inštalacijah, zmanjšujejo se naročila prevozov pri prevoznikih. V naslednjih dneh in tednih pričakujemo težave tudi pri proizvodnih podjetjih saj se Italija in Nemčija »zapirata«, podjetja bodo imela težave z dobavo materialov in prodajo svojih proizvodov ter bodo prisiljena ustaviti proizvodnjo. Menim, da bo virus žal vplival na vse dejavnosti, na ene panoge prej, na druge z zamikom. Posledice pa bodo dolgoročne.

Kako boste pomagali podjetnikom?

Podjetjem smo ponudili še dodatna likvidnostna sredstva z moratorijem odplačevanja, z namenom premostitve obveznosti, ki nastanejo kljub temu, da podjetje ne posluje. Z Občino Ajdovščina smo tudi že v kontaktu glede ukrepov občine v podporo gospodarstvu. Prek Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije poskušamo vplivati na ukrepe, ki jih v podporo gospodarstvu pripravlja Vlada in na tak način v največji meri pomagati našim članom.

V sodelovanju s člani iščemo dobavitelje zaščitne opreme, a se je žal večina dobaviteljev izkazala za nezanesljive. Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina je bila v dogovoru s podjetjem iz Ljubljane pri katerem smo nameravali kupiti 5.000 zaščitnih mask, a se je izkazalo, da gre za isto podjetje, ki ni dobavilo mask državi. Zato smo od naročila odstopili. Manjše število mask, ki pa smo jih uspeli zagotoviti, smo razdelili med člane po prioritetah.

Kaj vse to pomeni tudi za vipavski turizem, ki se začel ravnokar obujati. Je mogoče tudi priložnost, da po končani epidemiji nastanejo kakšni zanimivi produkti?

Turizem je zagotovo panoga, ki so jo trenutne razmere najprej in zelo, če ne celo najbolj prizadele. Na eni strani so morali gostinci skladno z vladnim odlokom zapreti svoje gostilne, posledično je to vplivalo na vinarje in druge dobavitelje hrane. Odpovedani so bili vsi dogodki (srečanja, poroke, itd.). Povsem se je ustavil turistični obisk Vipavske doline, odpovedane so bile vse rezervacije. Ponudniki nočitev in gostinci trenutno prejemajo odpovedi rezervacij že za mesec september.

Pohvaliti moramo nekatere iznajdljive ponudnike, ki so našli inovativne načine, da svoje storitve in blago prodajajo tudi v teh časih, kot na primer vinska degustacija na daljavo. Prepričan sem, da obrtniki in podjetniki ne poležavajo, ampak snujejo nove ideje za prihodnost.

Kako kot zbornica ocenjujete vladne ukrepe in ali bodo dejansko pomagali podjetjem preživeti to krizo?

Dosedanji ukrepi niso bili stimulativni. Ukrepe, ki jih je Vlada predstavila 24. marca pa ta trenutek težko komentiram, saj so bili predstavljeni le na novinarski konferenci, kjer pa so govorci nekatere ukrepe različno komentirali. Menim, da moramo počakati vsaj na predlog Zakona, ki naj bi ga Vlada obravnavala 27. marca. Glede na povedano, predvsem s strani dr. Lahovnika, smo lahko optimistični. Predstavljeni ukrepi zelo sledijo predlogom Obrtno-podjetniške zbornice.

Brez resnično stimulativnih ukrepov, bodo posledice resnično katastrofalne. Podjetja, ki jim je prepovedano oz. onemogočeno poslovanje, bodo v primeru, da država ne bo prevzela večinskega ali celotnega deleža stroškov plač, prisiljena zmanjševati število delavcev. A če ne posluješ in ne pridobivaš prihodkov, žal ne moreš pokrivati svojih obveznosti. Zagotovo je pričakovati hudo zaostajanje pri poravnavanju obveznosti podjetij in plačilno nedisciplino.

Kot rečeno napovedani ukrepi gredo v pravo smer in smo optimistični.

Kako bo zbornica pomagala podjetjem po končani epidemij? Vsega bo enkrat konec, kako naprej?

Zbornica najbolj pomaga podjetjem v teh trenutkih. Tako z zastopanjem interesov gospodarstva pri pripravi ukrepov, kot na lokalni ravni z operativno pomočjo in svetovanjem glede delovnih razmerij, financiranja, pomočjo pri koriščenju ukrepov, svetovanje o načinu in možnosti izvajanja storitev, itd. Dnevno odgovorimo na cca. 150 telefonskih klicev, odgovorimo na 20 do 30 elektronskih sporočil in jih sproti obveščamo o ukrepih in omejitvah. Številnim smo pomagali z brezobrestnimi likvidnostnimi krediti z moratorijem odplačevanja.

Z vsemi storitvami bomo nadaljevali tudi v prihodnje, ko se bomo po nekaj letih ponovno srečevali z neplačili in izterjavo le teh itd. Tako kot podjetniki se tudi Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina prilagaja potrebam članov in tako bo tudi v prihodnje.

Hvala!

 

* Naslovna fotografija: Akademija Finance

Kristina Petrović

#ajdovščina, #intervju, #gospodarstvo, #vipavska dolina

Kolofon