Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zaradi pozebe v Vipavski dolini katastrofa v sadovnjakih

Zaradi nizkih jutranjih temperatur, ki so se v posameznih delih Vipavske doline spustile celo do -6 stopinj Celzija, je pozebla večina letošnjega pridelka breskev, kakijev, kivijev in delno tudi marelic. Za oceno letine češenj bo treba še nekoliko počakati, ker je večina cvetov še v popkih, odprti cvetovi pa so ožgani zaradi mraza.

V kmetijski svetovalni službi v Ajdovščini se bojijo, da je pozeba škodo naredila tudi v vinogradih. Kmetijski svetovalec kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina Rajko Črv je za STA povedal, da so zaradi nizkih temperatur pozeble vse sadne vrste, ki so v tem času cvetele ali brstele. Točen obseg škode po pozebi bo viden v prihodnjih dneh, ko se bodo temperature nekoliko dvignile in se bo vegetacija nadaljevala.

Podatki na Agro-meteorološkem portalu Slovenije kažejo, da je bilo ponoči v Vipavski dolini zelo mrzlo za april. Meteorološka postaja v Potočah je tako zabeležila okoli -4 stopinje Celzija vse od polnoči naprej, med 5. in 6. uro zjutraj pa se je temperatura spustila še niže, celo do -6,6 stopinje Celzija. Na Slapu je bila izmerjena temperatura sicer nekoliko višja, kljub temu se je spustila vse do -4,8 stopinje Celzija.

O pozebi in trenutnih razmerah je kmetijska svetovalna služba že obvestila vodstva prizadetih občin, njihovo ukrepanje pa bo znano po znanem obsegu škode.

V Goriških Brdih tokrat ni bilo hujše pozebe, ta je svoje naredila že v preteklem tednu, ko so v nižjih legah pomrznili kakiji, breskve in jagode.

 

* Vir: STA

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #kmetijstvo

Kolofon