Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Januš Lapajne se seli v švicarski Kriens

Športna tekmovanja v Evropi po večini mirujejo, to pa ne velja za športne tržnice. Rokometaši so na Slovaškem že zaključili sezono, naslova prvaka se veseli tudi Ajdovec Januš Lapajne, ki bo v prihodnji sezoni menjal klubske barve. Slovaški Tatran Prešov bo zamenjal za švicarski Kriens iz Luzerna.

Ajdovski rokometaš Januš Lapajne je svojo zadnjo tekmo za slovaški Tatran iz Prešova odigral že 11. marca. Nato so na Slovaškem sezono prekinili in razdelili državne naslove. Lapajne je s tem zaključil uspešno sezono, ki je med drugim vsebovala tudi nastope v Ligi SEHA in v Ligi prvakov. Letos je, pri 25-ih letih, v evropski eliti dosegel 25 golov ter si obenem prislužil tudi reprezentančni poziv.

Kljub dobrim predstavam pa bo Lapajne v prihodnje zamenjal klub. Slovaško bo zamenjal za Švico, saj bo po novem služboval v Luzernu, pri tamkjašnjem klubu Kriens. “Res je, da švicarska liga ni ravno močna, vendar pa me je pritegnil odnos kluba iz Luzerna in njegov projekt. Začutil sem, da si me res želijo kot igralca v najboljših letih, kot vodjo in mentorja mlajšim. Zelo zgodaj so plačali odškodnino. Začenjajo velik sponzorski projekt, ki vključuje gradnjo športne dvorane z nastanitvami, okrepitev ekipe in boj za to, da se v Švici prekine vladavina uglednega člana lige prvakov Kadettena iz Schaffhausna. Ne nazadnje imam pred očmi še eno dejstvo: če kje, bo v Švici med gospodarsko krizo, ki prihaja, še vedno dovolj denarja za dostojno življenje od rokometa.” je za Primorske novice svoj prestop pojasnil mladi Ajdovec.

Lapajne je v tej sezoni napredoval v člana prve postave. Tudi fizično se je precej okrepil in pridobil samozavest. Postal je trden člen obrambe in po potrebi rokometaš, ki vodi soigralce in prevzame odgovornost. Medtem so se zgodila tudi nesoglasja s hrvaškim trenerjem Golužo, a po njegovih besedah, le te niso bile razlog za selitev v Švico.

Trenutno je zaradi pandemije koronavirusa še vedno na Slovaškem, a se kmalu vrača v Ajdovščino. "V Prešovu mi je s stališča omejitev zaradi novega koronavirusa bolje kot doma, potovati na tuje pa je te dni skoraj nemogoče. Slovaki so prej kot Slovenci zaprli meje in letalski promet, delež okuženih glede na število prebivalcev pa je bil tik pred velikonočnim vikendom štirikrat manjši kot v Sloveniji. Pri nas, na vzhodu države, je še bolje. Ves marec in prve dni aprila smo lahko po trije hkrati trenirali v fitnesu ali tekli v bližnji okolici. Šele tik pred prazniki je država zaradi strahu pred navalom iz gosto naseljene Bratislave in okolice proti našim gorskim turističnim krajem omejila gibanje na domačo občino, športniki pa lahko še vedno vadimo v dvojicah. Klub mi je omogočil uporabo stanovanja do konca aprila. Po potrebi bi lahko ostal še dlje, če se zdravstvene razmere ne bi umirile.

 

* Vir: Primorske novice

* Naslovna fotografija: SEHA League

Lokalne Ajdovščina

#šport, #rokomet

Kolofon