Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Simona Semenič med nominiranci za Cankarjevo priznanje in z novo knjižno izdajo

Za Cankarjevo nagrado, ki je poklon velikemu slovenskemu književniku ter hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, so nominirani Vinko Möderndorfer, Sebastijan Pregelj, Simona Semenič in Brane Senegačnik. Nagrada bo podeljena na Vrhniki, ko bodo to dopuščale razmere. Pred dnevi pa je luč sveta ugledal tudi njen z Modro ptico nagrajeni mladinski roman Skrivno društvo KRVZ.

Cankarjeva nagrada je dvoje, so zapisali njeni snovalci: je poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta v slovenskem jeziku, izdano v knjižni obliki v koledarskem letu, v katerem je objavljen javni poziv. Nagrajeno delo je lahko s katerega koli področja Cankarjevega ustvarjanja pesniška zbirka, roman, drama, zbirka kratkih pripovedi ali esejev.

Simona Semenič si je nominacijo prislužila za gledališko igro To jabolko, zlato. V njej se ukvarja z žensko željo, z njenim ozaveščanjem in potlačitvami. Kot piše v utemeljitvi nagrade, Simona Semenič slovensko dramatiko razširja na prej neizpisana področja in brez zadržkov spregovori o ženskem užitku, kar izpiše drzno, avtorsko prepoznavno in suvereno.

Vabljeni k branju svežega dopisnega intervjuja s Simono Semenič, ki ga najdete na TEJ POVEZAVI.

Pred dnevi je pa je izšel z modro ptico Mladinske knjige nagrajeni mladinski roman Simone Semenič z naslovom Skrivno društvo KRVZ. Gre za mojstrsko napisano, napeto, večplastno zgodbo, ki nagovarja prednajstnike. Pripoved je trdno zasidrana v današnjem času, a se vešče giblje tudi v območju mitskega. Z izjemno živimi liki, zanimivo pisateljsko perspektivo, humorjem, bogastvom književnih referenc ter jezikovno sočnostjo in zvočnostjo je prava literarna poslastica, ki obeta, da ji bo pripadlo pomembno mesto v sodobni mladinski književnosti.

 

* Vir in fotografija: STA

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #literartura

Kolofon