Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Obisk ministrice Aleksandre Pivec v Vipavski dolini

Epidemija koronavirusa je po besedah kmetijske ministrice Aleksandre Pivec dodatno izpostavila pomen samooskrbe. Ministrica se je v Vipavski dolini seznanila s škodo po aprilski pozebi, čeprav bo prava razsežnost znana šele maja. Ob tem je med drugim zagotovila, da je pridobitev gradbenega dovoljenja za obnovo zadrževalnika Vogršček stvar dni.

Škoda na sadnem drevju v Vipavski dolini se po letošnji aprilski pozebi po posameznih sadnih vrstah giblje med 10 do 100 odstotkov, med najbolj prizadetimi pa so breskve, kakiji in aktinidije, so po ministričinem obisku sporočili iz Mestne občine Nova Gorica. Za končno oceno škode je sicer še prezgodaj, njena prava razsežnost se bo pokazala maja, so dodali. Ministrica Aleksandra Pivec je na terenu izpostavila velik pomen prehranske varnosti, kar pomeni, da si v primeru prenehanja trgovanja in dobave iz tujine zagotovimo, da je v Sloveniji dovolj zalog hrane, da se lahko neko obdobje preživljamo sami.

Skupaj z ajdovskim županom Tadejem Beočaninom sta izmenjala smernice, kako kmetom zagotoviti čim več pomoči pri odpravljanju posledic. Ministrica je mnenja, da je potrebno čimprej zagotoviti namakalni sistem in vzpostaviti protivetrno zaščito ter kmetom zagotoviti ustrezne pogoje za delo – tako z lokalne kot državne ravni. Po besedah ministrice pridobitev gradbenega dovoljenja za obnovo zadrževalnika Vogršček ni več stvar mesecev, temveč dni. Predstavniki lokalne skupnosti, kmetov in kmetijskih strokovnjakov so se z ministrico srečali na kmetiji Kraljič v Taboru pri Dornberku, kjer jim je Pivčeva pojasnila, da sta med državnimi prioritetami na področju kmetijstva vzgoja sadja in zelenjave. Vipavska dolina naj bi postala strateška prioriteta

Fotografija: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ministrica je na terenu izpostavila velik pomen prehranske varnosti, kar pomeni, da si v primeru prenehanja trgovanja in dobave iz tujine zagotovimo, da je v Sloveniji dovolj zalog hrane, da se lahko neko obdobje preživljamo sami. Ministrica je sogovornikom pojasnila še, da bodo v tretjem protikoronskem paketu izpostavljeni sadjarstvo, zelenjadarstvo in prašičereja, panoge, ki so velikega pomena za samooskrbo.

 

* Vir: STA & Občina Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Tadej Beočanin Facebook

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kmetijstvo

Kolofon