Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovska Lavričeva knjižnica sprošča nekatere ukrepe

Knjižnice sicer še vedno ostajajo zaprte, a se je pretok knjig že nekoliko sprostil. V ajdovski Laričevi knjižnici knjige v študijske namene in starejšim po naročilu dostavljajo na dom, knjige pa je po novem možno tudi vrniti in se prek spleta vpisati v knjižnico.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina Lavričeva knjižnica omogoča dijakom in študentom naročanje študijskega, strokovnega, izobraževalnega in projektnega gradiva iz oddelka v Ajdovščini. Hkrati je mogoče naročiti največ 5 enot, gradivo lahko naročite prek telefona ali spletnega obrazca.

V izogib pretirani gneči po odprtju je že omogočeno vračanje gradiva, izposojenega v centralni knjižnici v Ajdovščini, na zunanjem knjigomatu, ki deluje ob delovnikih, 24 ur na dan. Zamudnine za izposojeno gradivo se za čas zaprtja knjižnice ne bo zaračunavalo.

Odkar je zaprta, ima Lavričeva knjižnica v Ajdovščini pred vhodom nameščen voziček z odpisanimi knjigami za odrasle in otroke. Knjižno gradivo je razkuženo. Knjig ni treba vračati, lahko pa jih predate naprej. Člani knjižnice lahko dostopajo do različnih spletnih gradiv – e-knjižnice Biblos, literarnega spletišča Burjač ter drugih elektronskih virov. Po novem pa je omogočen tudi spletni vpis v knjižnico, v času trajanja epidemije se lahko za dostop do elektronskih virov v Lavričevo knjižnico včlanite brezplačno.

Lavričeva knjižnica je tudi sicer v času epidemije zelo aktivna na spletu in družbenih omrežjih. Med drugim so si lahko otroci krajšali čas tudi s poslušanjem pravljic.

Pa še obvestilo – v teh dneh bi primorske knjižnice svoje bralce povabile k projektu 'Primorci beremo'. Projekt bo v letu 2020 zagotovo izveden, vendar se bo zaradi razmer premaknil v čas, ko bodo knjižnice ponovno odprle svoja vrata. Knjižničarji pa medtem pripravljajo sezname in iščejo predlagane knjige po policah. O začetku projekta bodo vsi bralci pravočasno obveščeni.

Lavričeva knjižnica Ajdovščina pa bo v kratkem zagnala še en, pravzaprav že dlje časa načrtovan projekt, ki ga je spodbudila tudi karantena zaradi koronavirusa. 'Knjiga na dom' je projekt, namenjen vsem, ki bi radi brali, pa zaradi bolezni ali drugih težav ne morejo do knjižnice, niti niso vešči rabe elektronskih medijev. Partnerji knjižnice v tej zgodbi so Rdeči križ Ajdovščina, Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Ajdovščina, Karitas, Pristan iz Vipave in Dom starejših občanov Ajdovščin. O začetku projekta bo knjižnica obveščala preko svojih kanalov na spletni strani in socialnih omrežjih ter prek lokalnega časopisa – spremljajte obvestila.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #literartura

Kolofon