Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Lavričeva knjižnica in Pilonova galerija znova odprli vrata

Rahlanje ukrepov proti koronavirusu je z današnjim dnem omogočilo tudi ponovno odprtje Lavričeve knjižnice in Pilonove galerije. Oba osrednja kulturna prostora v mestu znova omogočata obisk strank in obiskovalcev, a vseeno delujeta v malce omejenem obsegu.

Lavričeva knjižnica v Ajdovščini je v dogovoru z Občino Ajdovščina danes v omejenem obsegu odprla vrata za izposojo knjižnega gradiva. Knjižnica je odprta med 9. in 17. uro. Izposoja poteka v preddverju knjižnice, vstop v notranje prostore zaenkrat ni dovoljen. Gradivo si je mogoče izposoditi ob upoštevanju zaščitnih ukrepov. Obiskovalci se gibljejo mimo zunanjega knjigomata, ki je namenjen samo vračanju, in posamično vstopajo v preddverje, kjer jih pričakajo knjižničarji. Na pomoč je priskočil redar medobčinskega redarstva, ki ga je zagotovila Občina Ajdovščina, pri vračanju gradiva na knjigomatu uporabnikom pomaga knjižničarka.

Izposoja gradiva je zaenkrat omejena na največ 5 enot za odrasle in 10 za otroke. Po istem urniku bo poslovala knjižnica tudi jutri. Enote v Vipavi in Podnanosu bodo odprte po prvomajskih praznikih, uporabniki bodo o datumu obveščeni. Mogoče še zanimivost: bralci imajo samo iz osrednje knjižnice v Ajdovščini izposojenih 13.000 knjig, skupaj s krajevnimi in Potujočo knjižnico pa imajo doma skupaj 22.000 enot gradiva.  

Veno Pilon, Ajdovščina, 1925, olje, platno, Pilonova galerija Ajdovščina

Tudi Pilonova galerija je danes, v sredo, 29. aprila 2020, ponovno odprla vrata. Po prilagojenem urniku bo galerija zaenkrat za javnost odprta od torka do petka, od 9. do 17. ure, ob sobotah in nedeljah, od 15. do 18. ure. Ponedeljki in prazniki zaprto. Ker želijo ravnati odgovorno in zaščiti sebe, svoje bližnje in najbolj ranljive skupine, obiskovalce vljudno prosijo, da ob obisku upoštevajo že znane ukrepe, ki jih predpisuje Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Ob vstopu v galerijske prostore je obvezna uporaba zaščitne maske, razkužila so na voljo ob vhodu v galerijo, naprošajo pa vas še, da med obiskom razstavnih prostorov ohranjate razdaljo vsaj 1,5 m do ostalih obiskovalcev. Zaenkrat lahko omogočijo le individualni ogled aktualnih razstav v Pilonovi galeriji, vodenih ogledov, predavanj, otroških ustvarjalnic ter ostalih dogodkov še ne bodo izvajali.

 

* Naslovna fotografija: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #literartura

Kolofon