Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Ajdovščini letos brez Športnih počitnic, a z odprtim Letnim kopališčem

Epidemija novega koronavirusa je močno prekrižala načrte tudi ajdovskemu Zavodu za šport. Še vedno so ustavljene praktično vse aktivnosti, potrjeno je tudi, da bodo številni otroci letošnje poletje morali preživeti brez tako zelo priljubljenih Športnih počitnic. Bodo pa zato v zavodu pripravili in odprli Letno kopališče, če bo le mogoče, že pred zaključkom šolskega leta.

Zavod za šport Ajdovščina upravlja tako s športno infrastrukturo (ŠC Police) vključno z mestnim stadionom kot infrastrukturo za mlade, Mladinskim kulturnim centrom in hotelom Ajdovščina. Izvaja različne športne in mladinske programe, ki so seveda vezani na uporabnike in obiskavalce. Le ti pa zaradi ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa že več kot dva meseca ne morejo uporabljati objektov in storitev, ki jih ponuja zavod. V kratkem gre sicer pričakovati, da se bodo nekatere dejavnosti vendarle začele ponovno izvajati. V prihodnjem tednu se odpirajo vrata Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih v Palah, na nogometni stadion se bodo s treningi vrnili nogometaši, v zavodu pa imajo v teh dneh precej dela tudi s pripravo na odprtje Letnega kopališča. Le to se bo, če bo epidemiološka slika ugodna, odprlo že pred koncem šolskega leta, torej čez dober mesec dni. "Letno kopališče bomo poskusili zagnati, upajmo, da še pred koncem šole. Kdaj se bo sprostila uporaba letnih kopališč še ni uradno znano, zagotovo pa ne bodo delovala kot v preteklosti. Seveda je primarno, da zagotavljaljamo varnost občank in občanov. Na letnem kopališču smo načeloma že izvajali zelo stroge zdravstvene ukrepe že pred virusom in sicer: razkuževanje pred vstopom na bazensko ploščad, tuširanje, čiščenje okolice in sanitarij ter prepoved vstopa ljudem, ki so bolni oziroma imajo prenosljivo bolezen." nam je v pogovoru zaupal Uroš Pintar, direktor Zavoda za šport Ajdovščina in poudaril, da bodo storili vse, kar bo mogoče za varno namakanje v zelo priljubljenem ajdovskem bazenu. Letno kopališče je v lanskem letu doseglo rekordno število uporabnikov, ki so s storitvijo in urejenostjo zelo zadovoljni. To potrjuje tudi prestižno priznanje in sicer za 3.mesto za naj kopališče v Sloveniji, ki ga organizira RTV SLO.

A letos bodo morali obiskovalci upoštevati še dodatne ukrepe, med drugim pa se bodo morali najverjetneje odpovedati tudi priljubljenemu nočnemu kopanju. "Dodatno se bo razkuževalo roke, sanitarje, površine, opremo, poskrbelo za varnostno razdaljo najmanj 1,5 metra med obiskovalci, tako na ploščadi kot tudi v bazenu, omejilo se bo število ljudi na letnem kopališču, posledično se bo najverjetneje omejilo čas uporabe letnega kopališča, nočnega kopanja letos ne bo, sezonskih kart ne bomo prodajali,itd." je poudaril prvi mož zavoda.

Poletne aktivnosti Zavoda za šport Ajdovščina pa bodo najbolj pogrešali številni otroci in njihovi starši, ki so bili vajeni, da poletni dolgčas preganjajo v različnih poletnih taborih, ki jih je organiziral zavod v sodelovanju s športnimi organizacijami in klubi. Športnih počitnic se je v lanskem poletju udeležilo rekordno število otrok, bilo jih je kar 863. Organizirali so 13 različnih kampov ter plavalni tečaj. "Poletnih športnih počitnic žal letos ne bomo izvajali. Vrednost programa je bila v lanskem letu ocenjena na približno 80.000 €. Finančnega primankljaja sicer ne bo, saj športni programi niso tržno naravnani, za izvedbo smo potrebovali številne druge vire, poleg sofinanciranja občine Ajdovščina in prispevka staršev, smo nujno potrebovali pomoč na razpisih, strateških partnerjev, športnih društev za izvedbo vsebinskega dela ter sponzorskih sredstev, da se je lahko speljal tako obsežen projekt.  863 otrok je v lanskem letu obiskalo 13 različnih kampov, ki so bili bogato obarvani ter obseženi in nemalo športnih zavodov kot tudi občin si želi kopirati naš model in ga prenesti v svoje okolje. Približno 150 otrok dnevno je preplavilo našo športno infrastrukturo, ki pa je v teh razmerah v zelo nehvaležnem položaju." je zaključil Uroš Pintar.

Športne počitnice na Policah<br />
Fotografija: Zavod za šport Ajdovščina

Številni otroci in tudi njihovi starši starši so tako pred težko nalogo, kako nadomestiti pestro poletno ponudbo Športnih počitnic. Odpovedani so namreč tudi številni drugi tabori za otroke in mladostnike, ki so bili načrtovani čez poletje. Marsikje bo tako prišlo do težav z varstvom otrok med počitnicami. A do takrat je vendarle ostalo še nekaj časa in če bomo v boju z virusom še naprej tako uspešni, se bodo zagotovo našle tudi kakšne nove rešitve in ideje.

 

* Fotografije: Zavod za šport Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #počitnice, #novice

Kolofon