Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Epidemije ni več, nekateri omejevalni ukrepi ostajajo

Po več kot dveh mesecih je vlada v četrtek pozno zvečer na dopisni seji presenetljivo preklicala epidemijo bolezni covid-19. Ob tem sicer v veljavi še ostajajo nekateri ukrepi, saj nevarnost širjenja okužbe z novim koronavirusom ostaja. Je pa vlada preprečila podaljšanje veljavnosti večine ukrepov iz mega protikoronskega zakona do konca junija. Odlok, s katerim je vlada preklicala epidemijo covida-19 in ga tik pred polnočjo objavila v uradnem listu, je začel veljati danes, uporabljati pa se bo začel z 31. majem. Konca epidemije sicer še ni najavila nobena druga evropska država.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja koronavirusa v populaciji, so pojasnili v sporočilu za javnost. Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja koronavirusa, ne pa še njihove odprave v celoti. V veljavi tako ostajajo splošni in posebni ukrepi, ki so bili sprejeti na podlagi sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, so še zapisali na ministrstvu za zdravje.

Spomnili so, da je bil prvi potrjen primer koronavirusa v Sloveniji zabeležen 4. marca. Do 13. maja pa je bilo potrjenih 1464 primerov okužbe. “Kumulativna 14-dnevna incidenca je 35 primerov, efektivna reproduktivna številka pa je trenutno manj kot ena,” so zapisali.

Kot so povzeli na ministrstvu NIJZ med najpomembnejše ukrepe za omejitev širjenja okužbe šteje testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, odrejanje karantene za visoko rizične tesne kontakte, higieno rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance.

Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni,” so še zapisali.

Še v četrtek je bilo iz vrst stroke slišati pomisleke glede preklica epidemije, saj da se trenutno šele sproščajo nekateri ukrepi, zato je težko oceniti, kaj bo to prineslo.

Konca epidemije sicer še ni najavila nobena druga evropska država.

S formalnim preklicem, pa država samozaposlenim, ki so imeli škodo zaradi epidemije, ne bo več izplačevala temeljnega mesečnega prihodka, delodajalcem pa ne več subvencionirala začasnega čakanja na delo, in plačevala (dela) prispevkov.

Odpirajo se mejni prehodi<br />
Fotografija: KS Škofije

Vlada je na dopisni seji spremenila ukrepe na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije. Pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav EU ni več predvidena karantena. Za državljane tretjih držav pa, a so pri tem izvzete nekatere skupine, denimo diplomati in delavci v tovornem prometu.

Na več kontrolnih točkah na cestnih povezavah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko bo možen prehod meje. Kontrolne točke na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa so Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož, določa sinoči sprejeti odlok. Kontrolni točki na pomorskih povezavah za mednarodni pomorski promet sta mejni prehod za mednarodni pomorski promet Koper in Piran.

Osebi, ki bo vstopila v Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah EU in ni zapustila Evropske unije za več kot 14 dni, policija zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom na meji vroči navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje o izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja virusa.

Če oseba ob prihodu v Slovenijo navaja, da je okužena z novim koronavirusom ali ima očitne bolezenske znake, ji policija da navodilo za takojšnjo obvezno vzpostavitev telefonskega stika z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Vstopa v Slovenijo pa ne bodo dovolili tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Sloveniji, in ob prehodu meje pove, da je pozitiven novi koronavirus ali izkazuje očitne bolezenske znake.

Odlok določa obvezno 14-dnevno karanteno za osebe, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v EU in v Slovenijo prihajajo iz tretjih držav. Tudi zanje pa veljajo nekatere izjeme, in sicer ukrepi ne veljajo za osebe, ki se udeležijo pogreba bližnjega sorodnika in zapustijo Slovenijo v istem dnevu ter imajo dokazilo o datumu in uri pogreba ali pa za osebe, ki izvajajo prevoz blaga v Slovenijo ali iz nje v tretjo državo, ter za tovorni promet iz tretjih držav v tranzitu.

* Vir: STA

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon