Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vrtec Ajdovščina se bo v ponedeljek vrnilo okrog 450 otrok

S ponedeljkom, 18. maja se bo znova naselil otroški živžav v vrtcih in šolah, odpirajo se tudi vrata glasbenih šol. Razglas o preklicu epidemije ni prinesel novih navodil v šolstvu, tako se v ponedeljek v osnovne šole vrača prva triada, 25. maja pa še devetošolci. V ajdovske in vipavske vrtce bo prišlo okrog 450 otrok, ki pa bodo v malce spremenjenih skupinah kot doslej.

V skladu z odločitvijo ministrstva se z 18. majem ponovno odpirajo vrtci, a z upoštevanjem priporočil pristojnih institucij. Ob pojavu epidemije koronavirusa so bili sprejeti številni ukrepi za njeno zajezitev, med njimi je bil eden izmed največjih ukrepov zaprtje šol in vrtcev, do katerega je prišlo 16. marca. Ob izboljševanju epidemioloških pogojev je naposled padla odločitev o postopnem odpiranju vrtcev in šol. Po več kot dveh mesecih se tako 18. maja odpirajo tudi vrtci v Sloveniji, v katere je vpisanih na državni ravni okoli 80 tisoč otrok.   Uprave vrtcev so že prejšnji teden pozvale starše, da sporočijo svoje namere, ali se bodo njihovi otroci s ponedeljkom vrnili v predšolsko varstvo.

V Vrtec Ajdovščina, ki vključuje otroke iz občin Ajdovščina in Vipava je vključenih okrog 1000 otrok, od tega je dobrih 40%, torej okrog 450 otrok, na željo staršev, izkazalo potrebo po vrnitvi v vrtčevske skupine. Uprava in zaposleni v Vrtcu Ajdovščina se že celoten teden pripravljajo na vrnitev otrok, vse aktivnosti tečejo v smeri, da se bodo otroci s ponedeljkom varno vrnili nazaj v svoje skupine. Ker so dolžni upoštevati priporočila in ukrepe, bodo skupine manj številčne. Nikjer ne bo zbirnih skupin, otroci bodo ves teden ali morda dva ostajali z istimi otroki v isti igralnici, če bo le šlo z istimi strokovnimi delavci. Ponekod bodo otroci v svoji igralnici, nekateri v sosednji, nekje pa bodo tudi spremembe lokacije. Tisti starši, kjer bo otrok vključen v drugi oddelek, kot ga sicer obiskuje, bodo to informacijo prejeli na elektronski naslov. Vse starše naprošajo, da naj upoštevajo protokol, s katerim so seznanjeni, visel pa bo tudi na vhodih v prostore vrtca. Ob prihodu z otrokom v vrtec je potrebno nositi masko, prav tako je potrebna podpisana izjavo, da je otrok zdrav.

OŠ Danila Lokarja Ajdovščina<br />
Fotografija: Občina Ajdovščina

V ponedeljek se v šolske klopi vrača tudi triada učencev osnovnih šol, učenci s prilagojenim programom ter dijaki zaključnih letnikov, ki bodo opravljali maturo ali zaključni izpit. Teden dni kasneje pa se jim bodo pridružili še devetošolci. Ostali učenci bodo, kot zaenkrat kaže, šolsko leto zaključili v spletni različici.  

S ponedeljkom se odpirajo vrata tudi v Glasbenih šolah, kjer ne bo potekal le individualni, ampak tudi skupinski pouk. Nekaj sprememb bo pri pouku prve triade, kjer so priporočila do 10 otrok v skupini, tako da bodo nekoliko prilagodili urnik. V ajdovsko Glasbeno šolo je sicer še vedno možen vpis za prihodnje šolsko leto, rok za oddajo prijavnice je 20. maj.  V juniju bodo potekali tudi preizkusi znanj.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon