Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nina Košmerl: »Ljudje so zadržani pri nakupu nepremičnin, saj ne vejo v kolikšni meri se bodo uresničile napovedi o recesiji«

Epidemija novega koronavirusa je sredi meseca marca popolnoma zaustavila tudi nepremičninski trg, ki pa se s sproščanjem ukrepov znova postavlja na noge, s cenami ki so podobne tistim pred začetkom krize. Kakšna bo prihodnost prodaje in nakupa nepremičnin na Ajdovskem, nam je v krajšem pogovoru zaupala Nina Košmerl iz nepremičninske agencije Euronine.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov je v času epidemioloških ukrepov zaustavil tudi izvajanje storitev nepremičninskega posredovanja. Poslov z nepremičninami je bilo bistveno manj oziroma skorajda nič. A vladni ukrepi se sproščajo in na nepremičninskem trgu je znova živahno. Prihodnost pa kljub vsemu ostaja negotova in odvisna predvsem od gospodarske slike. Pogovarjali smo se z Nino Košmerl, nepremičninsko posrednico, ki vodi ajdovsko agencijo Euronine.

Nina Košmerl

Čas korone se počasi približuje koncu. Sta bila ta dva meseca negotovosti dovolj, da se je zamajal tudi nepremičninski trg?

Nepremičninski trg je po razglasitvi epidemije, 12. marca, zajela »časovna kapsula«. Znašel se je v novi in nepoznani situaciji. Ustavljene so bile vse primarne aktivnosti posredovanja kot so ogledi in prevzemi nepremičnin, sestanki s strankami. Agencije smo se osredotočile predvsem na administrativni del posla - kolikor je bilo to mogoče ob upoštevanju omejitev glede delovnega časa notarjev, upravnih enot, odvetniških pisarn, sodišč in bank. Slednji namreč predstavljajo zelo pomembne deležnike pri izpeljavi nepremičninskega posla.

Posledice stanja kot sem ga opisala zgoraj, se sedaj počasi odstirajo. Upoštevati moramo, da je nepremičninski trg zelo specifičen iz vidika časovne perspektive. Čas za izvedbo posla z nepremičnino v celoti je 60 dni ali dlje. Vsaj toliko časa moramo zato počakati tudi na prvo sliko posledic, ki jih je povzročila epidemija. Cene nepremičnin so zaenkrat na relativno visoki ravni še iz »predkoronskega« obdobja – kar je razumljivo, saj ni bilo še dalj časa trajajočega upada povpraševanja ali drugega vpliva, ki bi povzročil pritisk na ponudbo, katera bi se odzvala z znižanjem cen. Opažamo pa predvsem zadržanost na strani povpraševalcev. Ob napovedani obsežni recesiji ljudje čutijo veliko negotovost, zato se redkeje odločajo za tako veliko investicijo kot je nakup nepremičnine. Na drugi strani prodajalci, prav tako v luči napovedi o recesiji, poskušajo ujeti še zadnje trenutke ko bodo za svoje nepremičnine lahko iztržili precej visoko ceno.

Bo, po vašem mnenju, prihodnost nepremičninskega trga drugačna kot doslej ali pa se bo vse skupaj kmalu vrnilo v stare tirnice?

Nepremičninski trg ima svoja obdobja vzponov in padcev in se po tem ne razlikuje od vseh ostalih trgov. Menim, da smo na točki obrata, ko bo nepremičninski trg doživel postopno umiritev aktivnosti (v primerjavi z leti 2018 in 2019) in znižanje cen. Trenutne visoke cene (ki so zelo blizu rekordnim iz leta 2008) so posledica močnega presežka povpraševanja in neelastične ponudbe (na kratek rok je število nepremičnin namreč omejeno). Ob zmanjšanju povpraševanja zaradi negotovih gospodarskih razmer ter povečanju ponudbe z novimi investicijami se po navedbah ekonomistov napoveduje 10-15% padec nepremičninskih cen.  

Kako živahen je nepremičninski trg v občini Ajdovščina? Je ponudbe in povpraševanja dovolj?

Nepremičninski trg v Ajdovščini je bil v obdobju pred epidemijo precej živahen in dinamičen. V naši agenciji smo opažali velik presežek povpraševanja v primerjavi s ponudbo, zlasti za  najbolj likvidno skupino nepremičnin, kamor sodijo zazidljive parcele, enodružinske hiše ter dvo in trosobna stanovanja. Na drugi strani pa veliko podhranjenost trga na področju ponudbe najemnih stanovanj. Od trenutka ko je vlada dovolila opravljanje ogledov pa se postopoma kaže negativen vpliv epidemije na potencialne kupce. Kot sem omenila že prej, so ljudje zadržani pri nakupu nepremičnin, saj ne vejo v kolikšni meri se bodo uresničile napovedi o recesiji. Upoštevati moramo, da večino interesentov za nakup nepremičnin predstavljajo mlade družine, to pa so generacije ki se še dobro spominjajo težke situacije, ki je za nastala ob gospodarski krizi leta 2008.

Ajdovščina

V zadnjih tednih je bilo precej govora o novih stanovanjskih gradnjah v občini Ajdovščina. Bodo investicije hitro našle kupca?

Mislim da ja, saj jim je v prid situacija na regionalnem nepremičninskem trgu. Res je malo ponudbe stanovanj za mlade družine. Na drugi strani primanjkuje tudi zazidljivih parcel. Ob dobri podjetniški pobudi, ki jo premore Ajdovščina, to pomeni da mesto ni imelo prostora za širitev. Marsikdo je zato raje sprejel službo drugje, ker je tako lažje rešil stanovanjsko vprašanje. Iz tega vidika prodaja dotičnih gradenj ne bi smela biti problem. Omenjeno seveda ob predpostavki da se bodo prodajale po takrat aktualnih konkurenčnih tržnih cenah. Velikokrat se namreč pozablja da tudi povpraševalci nimajo navzgor neomejenih cen po katerih so pripravljeni kupiti nepremičnino, zlasti pa ne neomejene kreditne sposobnosti. 

Je nakup nepremičnine ali zemljišča danes še vedno dobra investicija?

V naši agenciji zagovarjamo stališče, da je nakup nepremičnine vedno dobra investicija, saj gre za naložbo, ki predstavlja enega od najboljših zadrževalcev vrednosti. Če se odločite nepremičnino kupiti v času gospodarske rasti, boste zanjo res plačali višjo ceno, vendar pa obstaja velika verjetnost, da boste omenjeni znesek dobili povrnjen če se jo boste odločili tudi prodati v času gospodarske rasti. V tem se nepremičnina razlikuje od avtomobila, bele tehnike ali oblačil. Obraba in potek časa nimata tako velikega negativnega vpliva na njeno vrednost kot na premičnine. Seveda lahko pride tudi do izgub, vendar tu lahko že govorimo bodisi o primerih trgovanja z nepremičninami (ki visoko tveganje kompenzira z visokimi dobički ali izgubami) bodisi o specifičnih osebnih situacijah (ko je recimo lastnik primoran hitro prodati nepremičnino v obdobju recesije zaradi dolgov in ob tem utrpi tudi cenovno izgubo).  

Hvala.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #intervju, #gospodarstvo

Kolofon