Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vzletišče za jadralne padalce na Kovku ostaja odprto

Po tragični letalski nesreči ultralahkega letala in jadralnega padalca nad Budanjami v Vipavski dolini je bilo pričakovati zaprtje vzletišča Kovk. Služba za preiskovanje letalskih nesreč je namreč priporočila, naj začasno prepovedo letenje v coni Budanje zaradi tveganja za ponovitev dogodka. Vendar agencija za civilno letalstvo tega ni storila.

Javna agencija za civilno letalstvo RS bo izdala direktivo o varnosti, s katero bo do uskladitve operativnih priročnikov za varno izvajanje letenja znotraj letališke cone Ajdovščina in cone letenja z jadralnimi padali in zmaji iz vzletne točke Kovk - Log pri Vipavi, uvedla obvezno javljanje jadralnih padalcev letališču Ajdovščina tudi za primere, ko ne gre za organizirano letenje petih ali več pilotov letalnih naprav, usposabljanje, športno tekmovanje ali prireditev.

Po sklenitvi dogovora morata letališče Ajdovščina in Društvo jadralnih padalcev Kovk Ajdovščina izvesti aktivnosti za obveščanje uporabnikov vzletne točke Kovk - Log pri Vipavi o obveznem javljanju, npr. z namestitvijo ustreznih informativnih tabel.

Med krajema Budanje in Dolga Poljana v bližini Ajdovščine sta 25. aprila v zraku trčila ultralahko letalo in jadralni padalec. Po trku sta strmoglavila, pri čemer je jadralni padalec umrl. Pilot in potnik v letalu domačega Aerokluba Josip Križaj Ajdovščina sta bila poškodovana, vendar sta nesrečo preživela.

 

* Vir: STA

* Fotografija: DJP Kovk Facebook

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon