Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Goriška cesta skozi Vipavo bo prenovljena

Občina Vipava je začela s projektom urejanja Goriške ceste skozi Vipavo. Vrednost projekta znaša okrog 700.000 evrov, dela pa bodo končana predvidoma do konca leta. Vipavska občinska uprava pa se bo preselila v nove prostore na Glavnem trgu.

Začenja se projekt urejanja Goriške ceste skozi Vipavo. Po načrtih se bo najprej tlakovala pešpot v drevoredu nasproti Škofijske gimnazije, sledi asfaltiranje pešpoti mimo stavbe Vilavi in nato ureditev platoja pred pokopališčem.

Dela se bodo nadaljevala s tlakovanjem pešpoti v drevoredu ob Frnaži in obojestransko ureditvijo pločnika od krožišča pri Gasilskem domu do trgovskega centra Fama na eni strani in od krožišča do obstoječega pločnika pri Vili Ani na drugi strani ceste. Na nekaterih delih se bo na novo preplastilo tudi poškodovano cestišče in uredilo odvodnjavanje. Za večjo varnost udeležencev v prometu bosta pri Fami in pri centru Pristan začrtana nova prehoda za pešče, v križišču s Cesto 18. aprila pa bo zgrajen dvignjen plato za umirjanje hitrosti.

Na celotni trasi bo, tam kjer manjka, na novo postavljena tudi cestna razsvetljava. Investicija je vredna 700 tisoč evrov, od tega bo 550 tisoč prispevala Direkcija RS za infrastrukturo, 150 tisoč pa Občina Vipava. Izvajalec del bo podjetje Prohaus d.o.o. iz Dola pri Ljubljani, dela pa bodo zaključena v 6 mesecih.

Vipava

Prostori, kjer trenutno deluje občinska uprava, so premajhni, ocenjujejo na Občini Vipava. Zato se bodo predvidoma selili v poslopje na Glavnem trgu, ki ga imajo v lasti in je znano kot nekdanja pošta. Podnajemniki stanovanj, ki jih je občina oddajala, so se že izselili. Več kot stoletje stara stavba pa je potrebna celovite prenove.

Kot poroča Radio Koper bo v prvi fazi 200 tisočakov prispevala občina, stavbo bodo pričeli prenavljati predvidoma v začetku julija, in sicer bodo prenovili najprej streho, plošče in fasado. Sredstev za nadaljevanje obnove objekta še niso zagotovili, a računajo na razpis Lokalne akcijske skupine. V prostorih, kamor se seli občina, že deluje vipavski Zavod za turizem, ki bo na tej lokaciji tudi ostal, še napoveduje župan Goran Kodelja.

Lokalne Ajdovščina

#novice, #promet, #vipava

Kolofon