Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Ajdovščini potekalo predavanje o motnjah hranjenja med najstniki in otroki

V torek 2. junija je v Ajdovščini, preko spletne aplikacije Zoom potekalo predavanje na temo motenj hranjenja. Predavala nam je defektologinja in družinska terapevtka prof. Anica Pišl, ki sicer dela v centru za mentalno zdravje psihiatrične klinike Ljubljana. Podobno predavanje bo ponovno na sporedu jeseni.

Motnje hranjenja so vedno pogostejše. Anoreksija, bulimija ali prisilno prenajedanje pogosteje prizadenejo ženske. Ne sodijo med bolezni odvisnosti, imajo pa številne značilnosti teh bolezni. Ker smo želeli tudi v okviru programa Pomoč odvisnikom in njihovim svojcem, ki ga sofinancira Občina Ajdovščina to tematiko približati strokovni javnosti in staršem, smo se v okviru Informativno-svetovalne pisarne odločili, da pripravimo dva dogodka, s priznano predavateljico prof. Anico Pišl. Ker smo še zmeraj pod vplivom pandemije, ki se sicer končuje, smo predavanje in posvet izpeljali preko aplikacije Zoom, kot video konferenco.

Na predavanju je prof. Pišl predstavila različne oblike motenj hranjenja in njihove osnovne značilnosti. Poudarila je vedenjske spremembe, ki jih lahko opazimo pri otrocih in najstnikih ko se začnjo težave s tovrstnimi motnjami.

Pojasnila je značilnosti anoreksije, bulimije in kompulzivnega prenajedanja. V ospredje počasi prihajata dve novi motnji, ki pa nista tako očitni kakor stare motnje in sicer ortoreksija in bigoreksija. Obe motnji sta dejansko izraz pretiranega in obsedenega stanja okrog zdrave prehrane in popolnega izgleda telesa (predvsem mišičastega). Motnje hranjenja se lahko zelo dolgo prekrivajo, dokler ni očitnih zankov na telesu obolelega. Posebno bulimija lahko ostane dolgo prekrita, saj ni posebnih nihanj v telesni teži.

Zaradi velikega zanimanja za to temo smo se odločili, da jo bomo povabili ponovno k nam jeseni.  V kolikor imate med svojci tovrstne težave se lahko obrnete na pelikan.ajdovscina@gmail.com ali na 030 646 946.

Silva Pavlin

#ajdovščina, #novice, #zdravje, #izobraževanje

Kolofon