Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Lepo vreme prvega dne, kmetje se letine vesele

Mesec junij - »rožnik«, velja za mesec poln cvetočih rož in tudi na Regijski razvojni agenciji ROD aktivnosti kar cvetijo. Tudi letos smo delili kmetovalcem embalažo »Sočno« iz Vipavske doline, v kateri bodo lahko prodajali svoje pridelke. V drugi polovici junija vas vljudno vabimo na delavnico o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji, ki predstavljajo novo poslovno priložnost. V »vinotočnem« mesecu nas čaka predstavitev projekta LIFE ViVaCCAdapt na dogodku Evropski teden regij in mest. Uspešne osnovnošolske inovativne ideje pa se bodo predstavile na Državnem srečanju mladih raziskovalcev.

EMBALAŽA VIPAVSKA DOLINA

Tudi letos je Regijska razvojna agencija poskrbela za zbiranje in izvedbo naročila ter seveda distribucijo embalaže za sveže, nepredelano sadje, zelenjavo in poljščine s poreklom Vipavske doline v okviru tržne pod-znamke “Izvorno iz Vipavske doline”. Embalaža je namenjena kmetovalcem z območja tržne znamke Vipavska dolina, ki je znamka celotnega območja naslednjih občin: Vipava, Ajdovščina, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica in Nova Gorica. V letošnjem letu je bilo razdeljenih skoraj 50.000 kosov nizkih, visokih in malih platojev ter nekaj manj kot 20.000 papirnatih vrečk. Največ zanimanja je bilo za tako imenovani nizki plato, ki predstavlja več kot polovico celotnega števila naročenih kosov embalaže, prav tako pa sadjarji svoje pridelke radi postavijo tudi v mali plato, ki je zaradi manjših dimenzij zelo prikupen in med kupci dobro sprejet.

Embalažo smo letos razdelili med 90 kmetovalcev iz petih občin, od tega več kot polovico kmetovalcem iz občine Ajdovščina. V embalaži »Vipavska dolina. Sočna. Vse leto.« bodo letos širom Slovenije in tudi izven, glas o Vipavski dolini kot vrtu Slovenije širile prve češnje iz Lokavca, Velikih Žabelj in iz mnogih drugih vasi, sočne breskve, slastne planinske in budanjske marelice, grozdje, kaki in tudi kakšen bolj eksotičen sadež, ki je svoj dom našel v naši dolini.

Kmetovalce obenem obveščamo, da je nekaj kosov posamezne embalaže še na voljo in jih vabimo, da za več informacij pokličejo na Regijsko razvojno agencijo ROD.

Obiščite katero od kmetij in okusite vipavsko sadje naravnost z drevesa! Da pa se boste lahko sladkali tudi doma, vam bodo sadjarji za popotnico pripravili sadje v zabojčku »Vipavska dolina. Sočna. Vse leto.«

Embalaža<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI – NOVA POSLOVNA PRILOŽNOST

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina v okviru projekta SPOT Svetovanje Goriška vabi podjetnike iz Goriške regije na usposabljanje DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI - NOVA POSLOVNA PRILOŽNOST.

Na usposabljanju boste izvedeli vse o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji in sicer kaj lahko delate v okviru le-teh, kako pričeti, kakšni so pogoji in morebitne omejitve, kakšni so higienski standardi, ter kako je z davčnimi obveznostmi. Izvedeli boste tudi, kako vzpostaviti odličen poslovni odnos s kupci in sodelovati s Finančno upravo Republike Slovenije ter kako se spopasti z »birokracijo«. Predavanje je namenjeno vsem, ki že imate ali razmišljate o tem, da bi pričeli z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji.

Delavnica bo potekala v treh delih, od 16. do 18. junija 2020 v popoldanskem času, v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina. Za udeležbo na delavnici je potrebna predhodna prijava preko prijavnega obrazca ali elektronske pošte na naslov andreja.vister@rra-rod.si. Prijave sprejemamo do ponedeljka, 15. 6. 2020 oziroma do zapolnitve prostih mest. Delavnica je za udeležence brezplačna. Za dodatne informacije lahko pokličete na Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina, na telefonsko številko 05 365 36 02 (mag. Andreja Vister).

Več informacij o programu vam je na voljo na tej povezavi, kjer se nahaja tudi prijavni obrazec.

Dopolnilna dejavnost na kmetiji<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD <br />

PROJEKT LIFE ViVaCCADAPT SE BO PREDSTAVIL NA EVROPSKEM TEDNU REGIJ IN MEST

Na vrhuncu karantene, 17. aprila, smo partnerji projekta LIFE ViVaCCAdapt prijavili omenjeni projekt za sodelovanje na dogodku Evropski teden regij in mest, ki se bo odvijal od 12. do 15. oktobra v Bruslju. Organizatorji so prejeli kar 624 predlogov, od katerih so jih k sodelovanju povabili 500. Naš dogodek se bo odvijal v obliki krajše delavnice in se predstavljal pod tematskim sklopom »Green Europe« (Zelena Evropa), poleg katerega Evropski teden zajema še »Cohesion and Cooperation« (Kohezija in sodelovanje) ter »Empowering citizens« (Opolnomočenje državljanov). Udeležba na tako obsežnem dogodku za nas predstavlja možnost mreženja, povezovanja in sodelovanja z drugimi projekti ter predstavitev vsebine projekta evropski javnosti.

Teden evropskih regij in mest se odvija že 18. leto zapored, lani so podirali rekorde, udeležilo se ga je več kot 9000 ljudi, ki so sodelovali na več kot 330 dogodkih. To kaže na pomen in potencial dogodka kot platformo za politično komuniciranje v zvezi z razvojem kohezijske politike EU in ozaveščanje odločevalcev o tem, da so regije in mesta pomembna pri oblikovanju politik EU.      

Evropski teden regij in mest<br />
Vir: https://bit.ly/3eGWmFW

INOVATIVNE IDEJE NA DRŽAVNEM SREČANJU MLADIH RAZISKOVALCEV

Festival LABIRINT daje otrokom priložnost, da uresničijo in predstavijo svoje ideje, da potešijo svojo radovednost in najdejo izvirno rešitev problema iz svojega okolja. Naši najradovednejši, najiznajdljivejši, najspretnejši osnovnošolski raziskovalci in raziskovalke, inovatorke in inovatorji so v okviru festivala LABIRINT predstavili svoji inovativni ideji.

Skupina VRLAN iz Osnovne šole Dobravlje je razvila inovativno aplikacijo, ki uporabniku pomaga ločevati odpadke. Aplikacija pomaga pri zmanjševanju količine odpadkov, nudi nasvete kako živeti brez odpadkov ter varčnim pomaga pri zmanjševanju računa za odvoz komunalnih odpadkov. Aplikacija na pametnem telefonu bi s pomočjo fotografije odpadka omogočala določiti vrsto smetnjaka, v katerega spada. Konec meseca pa bi uporabniki prejeli poročilo o količini proizvedenih odpadkov in nasvete kako količino odpadkov zmanjšati. Temeljni cilj inovativne aplikacije je ozaveščanje ljudi o pomenu pravilnega ločevanja odpadkov in zmanjšanju količine odpadkov. Moto skupine je: VRLAN - Vrzi, Recikliraj, Ločuj Ampak Ne onesnažuj.

Inovativna ideja skupine DRYBRELLA iz Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina pa poskrbi, da moker dežnik ne povzroča težav. ATD Drybrella je naprava, ki dežnik po uporabi v trenutku osuši in tako ne povzroča nevšečnosti s kapljanjem. Namenjen je vsem javno dostopnim prostorom, npr. javnim institucijam, javnim prevoznim sredstvom, kjer se ljudje gibljejo, odhajajo in prihajajo in se tam zadržujejo krajši čas. Izdelek deluje s priklopom na elektriko, senzor zazna moker dežnik in začne s sušenjem.

Skupini sta ideji razvijali v okviru podjetniških krožkov, ki sta jih vodili mentorici iz Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina. Letos bo ekipama omogočena udeležba na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki se vsako leto odvija v Murski Soboti.

Udeležencem in njihovim mentorjem čestitamo za uvrstitev na državno srečanje!

VRLAN in DRYBRELLA<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD<br />

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #vipavska dolina, #ROD, #kmetijstvo

Kolofon