Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Junijsko dogajanje na ROD-u

Do konca junija bo na Regijski razvojni agenciji ROD na voljo kar nekaj različnih izobraževanj, delavnic in okroglih miz. Vabljeni, da se udeležite tridnevne delavnice na temo dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki omogoča nove poslovne priložnosti. Odgovore na vprašanja kako naprej v turizmu po epidemiji boste lahko dobili z udeležbo na okrogli mizi z naslovom »Potencial razvoja turizma po epidemiji«. Poslovne priložnosti lahko najdete tudi na delavnici povezani z obujanjem domačih obrti in podjetništva. S spletnim seminarjem o okoljskih znakih v turizmu pa boste stopili korak bližje skrbi za trajnostni razvoj in dodano vrednost v nastanitvenih obratih.. Za konec pa vabljeni K registraciji na mednarodni B2B dogodek SEEMEET, ki bo potekal v oktobru.

DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI – NOVA POSLOVNA PRILOŽNOST

RRA ROD Ajdovščina v okviru projekta SPOT Svetovanje Goriška vabi podjetnike iz Goriške regije na usposabljanje DOPOLNILNA DEJAVNOST NA KMETIJI - NOVA POSLOVNA PRILOŽNOST.

Na usposabljanju boste izvedeli vse o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji in sicer kaj lahko delate v okviru le-teh, kako pričeti, kakšni so pogoji in morebitne omejitve, kakšni so higienski standardi, ter kako je z davčnimi obveznostmi. Izvedeli boste tudi, kako vzpostaviti odličen poslovni odnos s kupci in sodelovati s Finančno upravo Republike Slovenije ter kako se spopasti z »birokracijo«. Predavanje je namenjeno vsem, ki že imate ali razmišljate o tem, da bi pričeli z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji.

Delavnica bo potekala v treh delih, od 16. do 18. junija 2020 v popoldanskem času, v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina. Za udeležbo na delavnici je potrebna predhodna prijava preko prijavnega obrazca ali elektronske pošte na naslov andreja.vister@rra-rod.si. Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest. Delavnica je za udeležence brezplačna. Za dodatne informacije lahko pokličete na Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina, na telefonsko številko 05 365 36 02 (mag. Andreja Vister).

Več informacij o programu vam je na voljo na tej povezavi.

Dopolnilna dejavnost na kmetiji<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD<br />
<br />
<br />

POTENCIAL RAZVOJA TURIZMA V REGIJI PO EPIDEMIJI

V okviru SPOT svetovanje GORIŠKA vas vabimo tudi na okroglo mizo z naslovom: »POTENCIAL RAZVOJA TURIZMA V REGIJI PO EPIDEMIJI«. Aktualna tema, saj je epidemija korona virusa zaobjela celoten svet, zato je še bolj pomembno, da skupaj iščemo rešitve. Epidemija je v turizem, ki predstavlja pomembno gospodarsko panogo v naši regiji, močno zarezala, stanje pa se neposredno ali posredno dotika vseh prebivalcev. Največja težava v letošnjem letu in po vsej verjetnosti tudi v prihodnjem pa bosta zagotavljanje likvidnosti podjetij in ohranjanje delovnih mest. Turizem svoje kapacitete odpira postopno in previdno, rezervacije za prihodnje mesece ne kažejo, da v prihodnost lahko gledamo z optimizmom. Seveda pa vsi turistični ponudniki že razmišljajo, kako naprej.

Na okrogli mizi, kjer se bodo predstavili subjekti podpornega okolja s področja turizma bomo predstavili možnosti, ki jih imajo podjetja na voljo za čim lažji izhod iz krize.

Na okrogli mizi bodo sodelovali: Janja Lazar, Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina; Janko Humar, Javni zavod za turizem Dolina Soče; Valerija Verhovnik, Zavod za turizem Idrija; Tina Novak Samec, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda; Helena Cvikl, Direktorat za turizem, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo; Suzana Pavlin, HIT d.d. Nova Gorica; Tomi Ilijaš, Arctur d.o.o.; Anka Lipušček Miklavič, Mlekarna Planika; Tomaž Kavčič, Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono; Denis Ibrišimović, Gostilna Podfarovž.

Okroglo mizo bo moderirala voditeljica in urednica oddaje Na lepše Marjana Grčman. Vabljeni v ponedeljek, 22. junija 2020 ob 16.00 uri v prostore Območne obrtno-podjetniške zbornica Ajdovščina, Vipavska cesta 4.

Dogodek je v osnovi namenjen subjektom podpornega okolja in tudi ciljni javnosti: podjetnikom in potencialnim podjetnikom ter vsem zainteresiranim. Obvezna je predhodna prijava preko prijavnega obrazca ali elektronske pošte na naslov andreja.vister@rra-rod.si. Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest. Udeležba na dogodku je brezplačna.

Okrogla miza<br />
Vir: Jan Čermelj

PODJETNIŠTVO IN MOŽNOSTI URESNIČEVANJA POSLOVNE IDEJE OSNOVANE NA TRADICIJI OBRTNIŠKEGA PEKARSTVA V VIPAVSKI DOLINI

Vabljeni na delavnico PODJETNIŠTVO IN MOŽNOSTI URESNIČEVANJA POSLOVNE IDEJE OSNOVANE NA TRADICIJI OBRTNIŠKEGA PEKARSTVA V VIPAVSKI DOLINI. Delavnica se bo izvedla v okviru operacije sodelovanja, ki jo izvajamo na območju LAS Vipavska dolina z naslovom Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost. V operaciji sodelovanja poleg LAS Vipavska dolina sodelujejo še LAS loškega pogorja, LAS med Snežnikom in nanosom in LAS s CILjem. Vsak LAS predstavlja dediščino svojega okolja skozi oči sodobnosti. Delavnica povezana z obujanjem domačih obrti bo potekala v ponedeljek, 22. junija 2020 ob 8:30 na Območno Obrtno podjetniški zbornici Ajdovščina, Vipavska cesta 4, v mali predavalnici, ki se nahaja v prvem nadstropju desno. Spoznali boste osnove podjetništva in umestitev dejavnosti po slovenski zakonodaji, se seznanili z uresničevanjem poslovne ideje osnovane na tradiciji obrtniškega pekarstva v Vipavski dolini in pridobili motivacijo za obujanje domačih obrti. Delavnica je namenjena vsem potencialnim podjetnikom in fizičnim osebam ter tistim, ki želijo na samostojno podjetniško pot. Zaželena je predhodna prijava na elektronski naslov: crtomir.spacapan@rra-sp.si 

Delavnico organizira Občina Ajdovščina v sodelovanju z RRA SEVERNE PRIMORSKE d.o.o. Nova Gorica v okviru operacije sodelovanja LAS »Domače in umetnostne obrti dediščina in sodobnost«, ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja preko Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014 2020 / ukrep LEADER/podukrep 19.3.

Pekarstvo<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

OKOLJSKI ZNAKI V TURIZMU

Vabljeni na spletno delavnico OKOLJSKI ZNAKI V TURIZMU – SKRB ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ IN DODANA VREDNOST NASTANITVENIM OBRATOM. Delavnica bo potekala preko spleta v torek 23.6.2020, z začetkom ob 16-ih. Izmenjava dobrih praks bo potekala s predavateljem, ki je tudi sam podjetnik z že prejetim znakom. Predstavil bo svojo zgodbo od začetne ideje do realizacije ter časovnega in finančnega okvirja. Program izmenjave dobrih praks bo vseboval naslednje teme: Predstavitev zelene sheme slovenskega turizma in seznam znakov, ki jih priznava Slovenia Green (Green Globe, Green Key, Travel life, World of Glamping Green, EU Marjetica, Emas, Ecocamping, Biohotels) pri tem bodo izpostavljene tudi prednosti zelenih znakov in vodilni eko znak zeleni ključ.

Predstavljene bodo tudi kategorije programa zeleni ključ, okoljsko upravljanje, vključenost osebja, informiranje gostov, zaposlenih in okoljska zelena politika. Izpostavil bo tudi javni razpis za spodbujanje uvajanja okoljskih znakov za turistične nastanitve ter njegov namen in cilje ter upravičene stroške.

Za udeležbo na izmenjavi dobrih praks je potrebna predhodna prijava preko prijavnega obrazca ali elektronske pošte na naslov andreja.vister@rra-rod.si. Posredovati morate tisti elektronski naslov, s katerim boste vstopali v spletno delavnico. Poslali vam bomo povezavo do dogodka, kjer boste izmenjavo dobrih praks lahko samo spremljali lahko pa tudi zastavili vprašanje.

Delavnica je za udeležence brezplačna. Za dodatne informacije lahko pokličete na Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina, na telefonsko številko 05 365 36 02 (mag. Andreja Vister).

Okoljski znaki<br />
Vir: Nea Culpa

SEEMEET SLOVENIA 2020 – Edinstvena priložnost za iskanje novih poslovnih partnerstev

SEEMEET je ključen mednarodni dogodek, ki odpira vrata poslovnemu mreženju različnih panog – od energetske učinkovitosti, digitalizacije in IKT, preko kovinskopredelovalne industrije, proizvodnje izdelkov iz plastičnih mas in elektro ter pohištvene industrije, do prehranske industrije in kmetijstva, turizma in ostalih. Celoten koncept SEEMEET-a je zasnovan tako, da imajo sodelujoči v dveh dneh organiziranih do 15 kratkih (25-minutnih) sestankov, na katerih se srečajo s potencialnimi novimi poslovnimi partnerji, ki si jih predhodno na podlagi registriranih podjetij izberejo sami. Poleg tega dogodek nudi veliko možnosti za neformalne pogovore med premori, obroki in na sprejemu ter večernem druženju.

Mednarodni B2B dogodek SEEMEET SLOVENIA odpira svoja vrata 21. in 22. oktobra 2020 v Mariboru, kjer bodo podjetja zopet dobila edinstveno priložnost za širitev svojega posla preko posebej organiziranega poslovnega mreženja. Na dogodek,  se je že mogoče prijaviti. Če boste pohiteli in se prijavili do 6. 7. 2020, pa boste plačali tudi nižjo kotizacijo (125 € + DDV), saj do takrat namreč velja obdobje zgodnjih prijav.

Za občutek, v lanskem letu je na dogodku SEEMEET na hitrih sestankih sklepalo posle več kot 130 podjetij iz štirinajstih držav. Zabeležili so kar 1.126 sestankov v dveh dneh. Tudi letos pričakujejo številčno udeležbo, spodbuden je tudi podatek, da je več kot 75 odstotkov udeležencev izpostavilo željo po ponovni udeležbi. SEEMEET 2020 je namenjen velikim in majhnim podjetjem, ki delujejo na lokalnih, nacionalnih in mednarodnih trgih.

V lanskem letu sta iskala potencialne partnerje tudi podjetji Revoz in Yaskawa, slednji s svojima podjetjema Yaskawa Ristro in Yaskawa Europe Robotics. Dogodek je presegel pričakovanja, dve tretjini podjetij je bilo iz Slovenije, ostala pa s Hrvaške, iz Srbije, Italije, Avstrije, Kosova, Bolgarije, celo iz Malte, Nizozemske, Turčije, Francije, Ukrajine, Velike Britanije in Nepala.

Dogodek organizirajo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna Agencija SPIRIT, Razvojni center Novo Mesto, Mariborska razvojna agencija, Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, RRA KOROŠKA regionalna razvojna agencija za Koroško regijo, RRA Zeleni kras, Razvojna agencija Savinjske regije, Razvojni center Murska Sobota, Regionalna razvojna agencija Zasavje, Regionalna razvojna agencija Posavje, RC Kočevje Ribnica, RIC Bela krajina in BSC Kranj.

See meet<br />
Vir: See meet<br />
<br />
<br />

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #vipavska dolina

Kolofon