Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Prvo leto programa Mladost na burji se zaključuje

Mladost na burji je izviren program, v katerem so se povezali Občina Ajdovščina, Inštitut za mladinsko politiko, vrtec, osnovne in srednja šola, strokovnjaki na področju vzgoje in izobraževanja, nevladne organizacije in javni zavodi. S programom smo orali ledino v slovenskem prostoru in želeli med mladimi okrepiti pripadnost lokalni skupnosti in jih spodbuditi k aktivnemu sodelovanju pri ustvarjanju boljšega okolja za življenje in razvoj.

Program, ki je novost v Sloveniji, je razdeljen na štiri področja, na katerih otroci in mladi z različnimi aktivnostmi skrbijo zase, za bližnjega in za skupnost.  Bližamo se koncu šolskega leta in s tem tudi zaključku programa Mladost na burji za šolsko leto 2019/2020. Na štirih različnih stopnjah se je v program letos vključilo skoraj 1700 otrok in mladih.

Programsko leto programa Mladost na burji bi se ob normalnih okoliščinah zaključilo 30. maja. Epidemija novega koronavirusa pa je zaključek programa prenesla na dva termina. Program bodo udeleženci lahko zaključili junija ali septembra. Učenci bodo značke in priznanja prejeli med 22. in 24. junijem v matični šoli oziroma v jesenskem terminu najkasneje do 2. oktobra. V torek, 23. junija, bo v MKC Hiša mladih Ajdovščina potekala podelitev značk posameznikom, ki so uspešno opravili vse aktivnosti stopnje zlata Kastra. Značke bo podeljeval župan Tadej Beočanin. Dan pozneje, 24. junija, pa bodo potekale županove podelitve priznanj v PŠ Vipavski Križ, PŠ Lokavec, PŠ Budanje in OŠ Col.

Vodja programa Urška Milač z Inštituta za mladinsko politiko poudarja, da so izkušnje prvega pilotnega leta dragocene, načrti v prihodnje pa veliki: »V prihodnosti želimo ta edinstven program predstaviti tudi drugim občinam po Sloveniji. Nekaterim smo program že predstavili in prav vsi se navdušujejo nad tako obliko spodbujanja aktivnega državljanstva in vidijo veliko vrednost za razvoj mladih in za celotno lokalno skupnost

Fotografija: Mladost na burji

V programu so letos sodelovali vsi ajdovski vrtci, osnovne šole, srednja šola in udeleženci programa PUM. Nad programom so vestno bdeli in spodbujali udeležence koordinatorji, učitelji in ravnatelji. Svojo podporo so izrazili tudi starši, ki so v času epidemije otroke motivirali k novim možnostim udejstvovanja. Aktivnosti na štirih področjih so udeleženci izvajali kot skupina in posamezniki. Izkazali so posebno skrb do sočloveka, svojega zdravja, družbe in okolja ter pridobili kompetence za posamezne poklice. S svojim odgovornim in aktivnim sodelovanjem so oplemenitili sebe in skupnost kot celoto. Udeleževali so se dobrodelnih bazarjev, sodelovali s starostniki, oblikovali program občinskega praznika, nudili pomoč mlajšim, obiskovali ajdovske ustanove, podjetja, spoznavali poklice, se udeleževali pohodov, skrbeli za naravo, izvajali čistilne akcije idr.

Prav s sodelovanjem in povezovanjem želi občina Ajdovščina  temeljno vlogo občine nadgrajevati z novimi programi in vsebinami tudi v izobraževalnem sektorju. Župan Tadej Beočanin izpostavlja pomembnost programa za mlade, ki jih usmerja k večji aktivnosti, solidarnosti, samostojnosti in odgovornosti: »Program je zaživel s podporo učiteljev, ki nudijo učencem veliko mero predanosti in pomoči. Verjamem, da bo projekt dolgoročno uveljavljen tudi med delodajalci, saj bodo lahko tudi na ta način prepoznali mlade, ki so pripravljeni narediti nekaj več – zase in za skupnost

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #mladi, #izobraževanje

Kolofon