Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pestro in zanimivo poletje v MKC Hiša mladih

Epidemija koronavirusa je precej ponagajala tudi ajdovskemu mladinskemu kulturnemu centru Hiša mladih. A stvari se nazaj postavljajo na noge in kot kaže bo poletje v Palah znova precej pestro. Hiša mladih napoveduje kup zanimivih dejavnosti s katerimi si lahko mladi in malce manj mladi preženete poletni dolgčas. Vabljeni v MKC Hiša mladih.

Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina deluje kot mladinski center, obenem pa združuje skoraj vse mladinske organizacije v Ajdovščini – kot je na primer Klub študentov, taborniki, Mladinski svet in PUM. V Ajdovščini živi približno tri tisoč mladih in Hiša mladih je pravzaprav nekakšen center oziroma zbirališče, ki vzpodbuja najstniško in mladostniško kreativnost. Kot pravijo v Hiši mladih, bo poletje znova pestro in zanimivo.

OTVORITEV RAZSTAVE »MOJA AJDOVŠČINA«

Vabimo vas na otvoritev razstave Moja Ajdovščina, ki bo v torek, 23. junija, ob 18.30, v Galeriji Hiša mladih Ajdovščina. Razstavljena bodo dela otrok, ki so sodelovali v programu Mladost na burji 2019/2020. Prispevki otrok so zelo pestri in raznoliki, zanimivi tako za lokalne, kot tuje obiskovalce naše galerije in ne nazadnje tudi goste hostla. Razstava bo na ogled do 31. avgusta 2020.

Odprtje likovne razstave

POLETNO POČITNIŠKO VARSTVO V MKC HIŠA MLADIH

Tudi letos bomo v MKC Hiša mladih Ajdovščina nudili poletno počitniško varstvo za otroke od 1. do 4. razreda osnovne šole. Varstvo prirejamo skupaj z Medobčinskim društvom prijateljev mladine Ajdovščina. Dolgčas bomo preganjali z kreativnimi delavnicami, animacijami, igrami in ostalo poučno zabavo. Zaradi nastale situacije bomo sledili priporočilom NIJZ-ja po epidemiji.  

Varstvo otrok od 1. do 4. razreda osnovne šole bo potekalo vsak delavnik med počitnicami, med 6:45 in 16:15. Na voljo tudi možnost kosila za otroke.

Več informacij dobite na spletni strani www.mc-hisamladih.si oz. na 041 945 392 // 05 368 93 82 // info@mc-hisamladih.si

Pri izvajanju navedenih aktivnosti bo v prvi vrsti poskrbljeno za varnost in zdravje vseh navzočih – tako da bo veliko aktivnosti potekalo na prostem, notranje aktivnosti bomo izvajali v večjih prostorih, kjer bosta med udeleženci lahko zagotovljena zadostna razdalja in zračenje.

BREZPLAČNE GLEDALIŠKE DELAVNICE S TJAŠO ČRNIGOJ

V juniju 2020 bomo v MKC Hiši mladih v Ajdovščini nadaljevali z gledališkimi delavnicami za srednješolke oz. srednješolce. Vabljeni ste vsi, ki imate željo po ustvarjanju, ki vas zanima delo v skupini in vas veseli javno nastopanje. Na sedmih srečanjih se boste imeli priložnost srečati z avtorskim gledališkim ustvarjanjem. Delavnice bo vodila Tjaša Črnigoj, prva je bila na sporedu v četrtek, 18. junija 2020 ob 17h, ostalih 5 delavnic se bo zvrstilo v nadaljnjih mesecih.

Kako naj se lotimo ustvarjanja gledališča? Ali nujno potrebujemo neko dramsko besedilo? Kaj pa, če se ustvarjanja gledališča lotimo na podlagi preproste vaje iz fizičnega gledališča, fotografije ali pa spletnega članka? Kaj pa če se gledališča lotimo kot avtorji? Na delavnici boste na podlagi zelo različnih izhodišč ustvarjali avtorske prizore. Pri tem boste spoznavali različna sredstva, ki jih lahko v gledališču uporabimo, ter od ostalih udeleženk oz. udeležencev delavnice dobili povratne informacije v zvezi s tem, kako vaši prizori učinkujejo na gledalke oz. gledalce. Poleg tega boste prizore tudi razvijali. Ustvarjanje avtorskih prizorov bodo spremljale razne vaje, ki na različne načine pripomorejo k ozaveščanju prostora in telesa, spoznavanju svojega glasu, utrjevanju zaupanja med članicami oz. člani skupine, poslušanju ter igrivosti. Če bo vreme primerno, bodo delavnice deloma potekale tudi na prostem, kjer se boste lahko srečali s t.i. site specific gledališčem.

Delavnicam bo sledila javna predstavitev. Delavnice so za udeležence brezplačne. Informacije in prijave na: info@mc-hisamladih.si oz. tjasa.crnigoj@gmail.com ali na 041 945 392.

Gledališke delavnice v MKC Hiša mladih Ajdovščina<br />
Fotografija: David Verlič

MLADINSKA FILMSKA DELAVNICA

Mladinski kulturni center Ajdovščina ponovno prireja, v sodelovanju z Društvom zaveznikov mehkega pristanka Krško – Luksuz produkcija, brezplačno mladinsko filmsko delavnico, ki bo potekala v prostorih mladinskega centra 3. in 4. julija 2020.

»Zame je bil ključen vpliv Društva zaveznikov mehkega pristanka in njihovega filmskega oddelka Luksuz produkcije. Že zelo zgodaj sem se vključil v njihove filmske delavnice in seminarje, ki so bili vedno strokovno vodeni in problemsko zastavljeni.« (režiser Žiga Divjak v reviji rast, letnik xxx, maj 2019, št.1., str.73)

Delavnica je namenjena predvsem mladim od 12 do 18 let, ki se želijo ukvarjati s filmsko/video produkcijo. Na delavnici se bodo naučili osnov filmskega jezika, uporabe video kamere, računalniške montaže ter osnov filmskega jezika.

Delavnica bo potekala predvsem v obliki praktičnega dela pod mentorstvom mednarodne ekipe* filmskih ustvarjalcev. Udeleženci se bodo razdelili v manjše skupine, v katerih bodo posneli kratke filme na osnovi njihovih idej. Dobili bodo priložnost, da se preizkusijo kot scenaristi, režiserji, snemalci slike, snemalci zvoka, boom operaterji, scenografi, kostumografi, igralci, montažerji ...

Delavnico bo vodila mentorica DZMP Luksuz produkcije Aliaksandra Ihnatovich. Aliaksandra je v Litvi študirala vizualno kulturo in sociologijo, kjer je nekaj časa tudi predavala o zgodovini filma in dokumentarnem filmu. Aliaksandra je avtorica več kratkih filmov, ki so bili prikazani in tudi nagrajeni na domačih in mednarodnih filmskih festivalih.

MKC Hiša mladih Ajdovščina

#USTVARJALNI#LOKALNI#MLADI

Prijavite se na brezplačni delavnici izdelave spominkov. Prvo – slikarsko delavnico bo vodila likovnica Silva Copič. Dvodnevna delavnica na temo ustvarjanja spominka Vipavske doline bo potekala v ponedeljek 29. in torek 30. junija, od 15.00 do 18.00; ustvarjanje v akrilni tehniki. Delavnica šivanja pa bo pod strokovnim vodstvom Metke Samec. Dvodnevna delavnica na temo ustvarjanja spominka Vipavske doline bo potekala v četrtek 2. in petek 3. julija, od 15.00 do 18.00. Delavnici sta namenjeni mladim od 12. leta dalje. Število prijav je omejeno.

»ZAČINI« SI VEČER – Z DOBRO KNJIGO/ HRANO/GLASBO

V poletnih mesecih prirejamo sklop »kulturno začinjenih« dogodkov v parku ob MKC Hiša mladih Ajdovščina, kjer se bomo s pesnico, pisateljico in trenerko učenja Aljo Furlan družili ob knjigi, hrani in glasbi.

Prvo srečanje bo v četrtek, 16. julija ob 19.00, ko bo pisateljica predstavila svojo knjigo Ptice resnice. Tokrat se ji bodo v so-klepet pridružile tri mlade lokalne ustvarjalke. Ajdovka Eva Hočevar bo predstavila njen knjižni prvenec v angleščini pod mentorstvom profesorice Martine Kobal, ki vključuje dve kratki zgodbi z naslovom Fill in the Blanks in Me, Myself, & Noah. Pri knjigi sta sodelovali Evini prijateljici, prav tako domačinki, ilustratorki Lara Ličen in Nuša Valerijev. Vabimo vas na nedvomno zanimiv klepet v posebni atmosferi nadvse zanimivih ustvarjalk ter ob tolkalskih ritmih že vsem poznanega Gala Furlana.

Za kulinarično noto bo na ta dan poskrbel domač ljubitelj in ustvarjalec drožnih dobrot Erik Dietz. V avgustu bosta sledila še dva podobna večera, a naj njuna vsebina ostane za enkrat še skrivnost. Ob vsakem srečanju bomo izžrebali eno knjižno nagrado iz sklopa predstavljenih knjig, ki jo podarja Zavod Magarana.

Mlade ajdovske ustvarjalke

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #mladi, #izobraževanje

Kolofon