Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pozor! V zaprtih prostorih znova obvezna uporaba zaščitne maske

Kot kaže se situacija s koronavirusom znova zaostruje. V zadnjih dneh so namreč v Sloveniji potrdili večje število okužb, ki so bile sicer v veliki večini uvožene, predvsem iz balkanskih držav. Vlada Republika Slovenije je zato znova zaostrila ukrepe. Z jutrišnjim dnem, četrtkom, je tako znova obvezna uporaba zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnem prevozu.

Vlada je ponovno sprejela sklep o obvezni uporabi zaščitnih mask v zaprtih prostorih in javnih prevoznih sredstvih, spet je obvezno tudi razkuževanje rok, je po današnji vladni seji sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. Za tak ukrep, ki začne veljati v četrtek, so se odločili po povečanem številu okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh. V času od 20. do 24. junija do polnoči jih je bilo 20, zato so se odločili za ta ukrep.

Današnja epidemiološka slika je sicer  že nekoliko boljša, saj je bilo v torek odkritih sedem novih primerov. Od sedmih trije prihajajo iz tujine, dva iz Bosne in Hercegovine in eden iz Srbije. Četrti primer je povezan s prvimi tremi, za druge tri pa epidemiološka slika ni jasna.

Ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask, ki je po ministrovih besedah v preteklosti prispeval k boljšim rezultatom, bodo preverjali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v državi. Prav tako bodo še naprej spremljali epidemiološko situacijo v tujini. V zadnjih dneh je bilo zaradi novih pogojev za prestop meje po njegovih besedah izrečenih tudi okoli 2700 ukrepov karantene.

Kot je povedal Kacin, se je vlada na današnji seji seznanila z oceno epidemioloških razmer v državah Evropske unije in soseščini, ki jo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Na podlagi tega je vlada odločila, da s t. i. zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev, umakne Črno goro in Luksemburg. V teh dveh državah je namreč število okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh preseglo 10.

Na rdečem seznamu pa bosta od četrtka še Albanija in Portugalska. Ob vstopu iz teh držav je za vse obvezna 14-dnevna karantena. Pri tem velja nekaj izjem. Merilo za uvrstitev na ta seznam je, da v državi v zadnjih 14 dneh zabeležijo več kot 40 okužb na 100.000 prebivalcev.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Pexels

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon