Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V vipavskem centru starejših odkrili še eno okužbo med zaposlenimi

Po nedeljskem popoldanskem testiranju na okužbe z novim koronavirusom v Centru starejših v Vipavi so okužbo potrdili še pri enem od zaposlenih. Skupaj je tako okužba potrjena pri sedmih zaposlenih in devetih stanovalcih. Danes nadaljujejo testiranja; dopoldne jih bodo tako opravili pri okrog 40 stanovalcih in 12 zaposlenih. V Ajdovščini ena nova okužba.

Direktor vipavskega doma starejših Martin Kopatin je za STA dejal, da bodo testirali vse stanovalce in zaposlene. Danes so opravili testiranja pri 40 stanovalcih in 12 zaposlenih. V domu ostaja še 20 stanovalcev, ki jih bodo testirali danes ali v torek zjutraj. "Nihče od stanovalcev nima hujših znakov bolezni, le dva med njimi sta imela rahlo povišano temperaturo, vsi preostali pa niso imeli nikakršnih znakov bolezni," je povedal Kopatin.

Na nedeljskem sestanku v šempetrski bolnišnici so se pogovarjali, da bi v bolnišnico sprejeli tiste stanovalce iz vipavskega centra, ki so sicer okuženi, vendar niso huje zboleli. "Vendar potrditve bolnišnice še nismo prejeli," je dejal.

Vsi stanovalci so po direktorjevih besedah sicer v svojih sobah, osamitev pa velja še posebej na tistih oddelkih, kjer so bile okužbe že odkrite. Vse okužene zaposlene pa so napotili v karanteno. Če bo treba, bodo sprejeli še druge zaščitne ukrepe. Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra, vir okužbe pa še ni znan.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah.

V Ajdovščini je bila odkrita ena nova okužba, ki naj bi bila povezana z vipavskim žariščem. To je sedma doslej zabeležena okužba v naši občini. Je pa tudi v ajdovski občini trenutno kar nekaj oseb, ki jim je bil vročen odlok o karanteni, saj so se v preteklih dneh vrnili iz držav, ki so zaenkrat na rumenem seznamu. Gre predvsem za BIH, Srbijo, Kosovo in Makedonijo. Naprošamo vse, ki jim je bil omenjen odlok vročen, da se tega držijo, saj s tem bistveno pripomorejo k zajezitvi širjenja  novega koronavirusa.

Danes se bo sicer znova sestal ajdovski štab Civilne zaščite, kjer se bodo odgovorni seznanili s trenutno situacijo in morebiti sprejeli nadaljnje ukrepe.

 

 * Vir: STA

* Naslovna fotografija: Zavod Pristan

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipava

Kolofon