Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Fama praznovala 30. rojstni dan v novih prostorih uprave

Primorsko trgovsko podjetje Fama Vipava je 20. junija 2020 praznovalo 30. obletnico poslovanja in uspešne rasti. Podjetje je bilo ustanovljeno v prelomnem letu 1990, ko je že razpadala nekoč skupna država. Prav med korona karanteno pa jim je uspelo zgraditi novo upravo podjetja. Stara je bila namreč v najetih prostorih, ter bistveno premajhna.

V nekdanji avtobusni garaži na Vojkovi ulici v Vipavi so odprli prvi zasebni diskont v Vipavski dolini in zadeli v polno. Vsak dan so pridobivali nove in nove kupce ter postali znani daleč naokoli s svojo bogato ponudbo, ki se je bistveno razlikovala od ponudbe tedanjih občinskih in regijskih trgovskih podjetij.   

Že v letu 1991 pa so svojo dejavnost razširili še na oskrbo gostinstva. Najprej po Vipavski dolini, nato pa tudi širše po Primorskem. Nov, velik korak je podjetje naredilo leta 2000 z odločitvijo, da bo začelo z razvojem svoje maloprodajne mreže. Kmalu so odprli svoje podeželske markete v Bukovju, Solkanu, Šempasu in Spodnji Idriji.   

Začetki trgovskega podjetja Fama

Leta 2001 pa se jim je izpolnila velika želja, saj so odprli Nakupovalni center Fama Vipava. Čez tri leta pa še Nakupovalni center Karsika Sežana. Nato so se v podjetju odločili, da svojo tržno nišo poiščejo v odpiranju podeželskih marketov v večjih krajih na Primorskem, ki so jih ostali trgovci zapustili.   

Tako Fama vsako leto odpre podeželski market ali dva in vse bolj postaja: "Vaš primorski trgovec", ki ima svoje markete od Trente do Vanganela pri Kopru. Leta 2010 so tudi bistveno povečali svoje veleprodajno skladišče v Vrhpolju pri Vipavi, od koder so začeli oskrbovati še preživele zasebne trgovce v okviru ZMTS in seveda lastno maloprodajne mrežo.  

Fama Vipava je danes stabilno in spoštovano trgovsko podjetje. V letu 2019 je imelo več kot 20. milijonov evrov realizacije in je največje podjetje v občini Vipava, ter med največjimi v Vipavski dolini. Vseh 30 let rastejo in zaposlujejo nove sodelavce, ki jih je sedaj že 125. Prav med korona karanteno pa jim je uspelo zgraditi novo upravo podjetja. Stara je bila namreč v najetih prostorih, ter bistveno premajhna. Računajo, da bo nova uprava garancija za širitev podjetja in uspešno poslovanje v naslednjih 30. letih.  

 

* Vir: InStore

* Fotografije: Fama Vipava

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #vipava

Kolofon