Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Izvrstna Ana Čufer izboljšala rekord vzpona in spusta na Triglav

Ana Čufer iz Dobravelj pri Ajdovščini se je glede na zelo slab začetek letošnje sezone gorskega teka (zaenkrat zaradi Covida-19 še ni bilo izpeljane nobene načrtovane tekme) odločila, da se preizkusi sama s seboj in postavi nov ženski rekord na najvišjo slovensko goro, Triglav. In to ji je tudi uspelo. Svoj prejšnji rekord je popravila za kar 21 minut. Čestitke.

Ana Čufer je že pred tremi leti postavila rekorden čas vzpona in spusta na Triglav (iz Krme, čez Planiko) s časom 3 ur 13 minut. Ker takrat Ana ni pokazala vsega kar zmore, je bila letošnja sezona idealna izbira za postavitev ‘’pravega’’ rekorda. Tiha želja je bila postaviti čas pod 3 ure. Trasa rekorda je bila tudi letos bila markirana pohodniška pot Dolina Krma - Triglav (čez Planiko in Mali Triglav). Čas za vzpon na Triglav po tej poti je po podatkih Planinske zveze Slovenije 6 ur, v 17 kilometrih je potrebno narediti 1934 višinskih metrov. Vreme je bilo sončno, brez napovedanih popoldanskih neviht, na koncu je bilo še prevroče za takšen podvig.

Ana Čufer<br />

Ana je štartala iz Krme ob 7:00 uri. Vmesni časi so bili zelo dobri, še boljši od predvidenih. Bolj kot se je bližala vrhu, bolj se je zdelo, da bo ta dan postavljen tudi rekord vzpona na Triglav (ne le vzpona in spusta). Po zadnjih podatkih naj bi imela do sedaj rekord vzpona na Triglav Karmen Klančnik, s časom 1 uro 56 minut iz leta 2017. Ana se je Aljaževega stolpa dotaknila pri času 1 ura 54 minut, kar verjetno pomeni nov ženski rekord vzpona na Triglav?

Na vrhu si je privoščila pol minute počitka, ampak še to samo zato, da si je zatisnila tekaške čevlje in se s super časom optimistično spustila nazaj v dolino. Na času je pridobivala tudi pri spustu in hitro je postalo povsem realno, da se ji uresniči želja ''pod 3 ure''. Ana je pritekla v cilj z neverjetnim časom 2 uri 52 min. Ker je za spust s Triglava potrebovala zgolj slabih 58 minut, lahko govorimo o treh novih rekordih (vzpon, spust, vzpon in spust).

Ana Čufer

Svoj dosežek je Ana Čufer takole pokomentirala: »Že kar nekaj časa sem se spraševala, če je možno, da uspem postaviti čas vzpona in spusta pod 3h, predvsem pa me je zanimalo, v kakšni formi sem. Ker trenutno ni tekem in, ker so vsi prijatelji bili takoj za, da se posname tudi video in tako približamo »sky running« tudi ostalim, mi ni preostalo drugega, da se zadevo tudi izpelje. Super preživet dan v gorah s prijatelji. Komaj čakam naslednje projekte. Najtežji del rekorda pa je bil zagotovo počitek pred samim podvigom.«

Oglejte si tudi video o tem neverjetnem vzponu na Triglav in spustu.

 

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport

Kolofon