Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Srečanja tako ali drugače

V preteklih tednih se je v Regijski razvojni agenciji ROD dogajalo veliko zanimivega. Partnerji projekta LIFE ViVaCCAdapt so se sestali na osmem partnerskem srečanju, partnerstvo Lokalne akcijske skupine Vipavska dolina pa je izvedlo sedmo skupščino, na kateri so izvolili nove člane v organe LAS. Projekt Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost, v katerem je partner tudi LAS Vipavska dolina, je ostale partnerje povabil na oglede dobrih praks. Da pa čez poletje ne bomo popolnoma »zaspali«, vas vabimo na spletno delavnico za predstavitev javnega razpisa za podukrep 6.4, ki se bo odvila ta teden.

8. PARTNERSKO SREČANJE PROJEKTA LIFE ViVaCCAdapt

Do konca trajanja projekta LIFE ViVaCCAdapt nas loči še leto dni. Do takrat moramo v partnerstvu izvesti še kar nekaj aktivnosti, med drugim tudi še dve partnerski srečanji. Prejšnji teden, 1. 7. 2020, smo se partnerji sestali na osmem. Pred finalnim šprintom je bil čas da dodobra prevetrimo naše finance in pregledamo vsebinski potek izvajanja projekta, da ne bo ob zaključku prihajalo do neljubih situacij, slabe volje in neupravičenih stroškov.

Tako smo del srečanja namenili pregledu financ, ki dopuščajo, da lahko projekt v vsebinskem smislu še nekoliko razširimo, seveda s privoljenjem nadzornika in na ta način pripomoremo k dodatni prepoznavnosti tako projekta kot tudi večinskega financerja projekta, programa LIFE.

V vsebinskem smislu se projekt odvija nemoteno, so poročali projektni partnerji. Manjše nevšečnosti se dogajajo le iz objektivnih razlogov, kot so vremenske razmere in COVID-19. Zaradi slednjega do velikih odstopanj še ne prihaja. V spomladi je prišlo do manjših poškodb anemometrov v času močne burje, vedno težje pa je tudi uresničevanje projektnih dogodkov v fizični obliki, kar pomeni, da bomo morali izvajanje le-teh prilagoditi novi situaciji.

Ne glede na to pa se projekt LIFE ViVaCCAdapt odvija brez večjih odstopanj, tako finančnih kot tudi vsebinskih.   

8. partnersko srečanje<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

7. SKUPŠČINA LAS VIPAVSKA DOLINA

V torek, 23.6.2020, je v Dvorani prve slovenske vlade potekala sedma seja skupščine LAS Vipavska dolina, ki je bila še posebej pomembna zaradi rednih volitev novih članov v organe LAS. Po potrditvi dnevnega reda sta bila predstavljena poročilo o opravljenem delu v letu 2019 in plan dela za leto 2020. Predsednik nadzornega odbora je predstavil poročilo nadzornega odbora za leto 2019. Nove člane upravnega odbora in nadzornega odbora smo izvolili za štiriletni mandat.

Upravni odbor je organ odločanja in upravljanja ter najvišji izvršilni organ LAS, sestavljajo ga: 4 predstavniki javnega sektorja: Janez Furlan, Barbara Repovš, Eva Mermolja, Anja Godnič; 3 predstavniki ekonomskega sektorja: Marko Rondič, Tadeja Curk Kompara, Dr. Andrej Raspor; 3 predstavniki zasebnega sektorja: Ljubo Žgavc, Tanja Gerželj Černetič, Harij Bat.

Nadzorni odbor je zadolžen za nadzor nad zakonitostjo, pravilnostjo in transparentnostjo poslovanja organov LAS. Sestavljen je iz šestih predstavnikov, iz vsakega sektorja po dva predstavnika, javni sektor: Boris Kalin, Valentin Krtelj; zasebni sektor: Melita Semič, Cvetko Ušaj; ekonomski sektor: Izidor Peljhan, Špela Štokelj.

Za predsednika LAS Vipavska dolina je bil ponovno izvoljen Janez Furlan. Za podpredsednico LAS Vipavska dolina pa je bila izvoljena Eva Mermolja.

V imenu predsednika LAS in celotne ekipe vodilnega partnerja LAS se iskreno zahvaljujemo dosedanjim članom upravnega in nadzornega odbora za opravljeno delo v okviru LAS Vipavska dolina.

Skupščina LAS<br />
Vir:  Regijska razvojna agencija ROD

OGLED DOBRIH PRAKS NA OBMOČJU LAS VIPAVSKA DOLINA

Na predstavitvi ogleda dobrih praks smo partnerje iz štirih sodelujočih LAS na projektu sodelovanja Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost, kjer poleg LAS Vipavska dolina sodelujejo še LAS med Snežnikom in Nanosom, LAS loško pogorje in LAS s CILjem, popeljali na sprehod po mestu Ajdovščina, po sledeh industrijske dediščine, mimo umetniških galerij, ki so tesno povezane s pekarstvom ter prikazali primere dobrih praks ohranjanja naše kulturne dediščine in tradicije.

Pilonova galerija, kjer je v hiši, v kateri je prej delovala pekarna, bil rojen Veno Pilon, svetovno priznan ajdovski umetnik, je bila prva točka na našem seznamu. Pekarno je v prvi polovici 20. stoletja vodil njegov oče, Domenico Pilon (po domače Meningo), ki je prodajal različne vrste kruha, ki jih je Veno Pilon upodobil na svoji sliki »Kruh«. Direktorica Pilonove galerije Tina Ponebšek je izpostavila tudi lutko z imenom »Mišek Venč«, ki prebiva v Pilonovi pekarni in je namenjena za animacijo otrok in pripravo otroških delavnic. Ker so aktivnosti, ki jih LAS Vipavska dolina izvaja v tem projektu v sodelovanju z Občino Ajdovščina, povezave tudi z Rustjevo hišo, smo si v njej ogledali zapuščino stare pekarne poznane kot Ruštjeva pekarna.

Pot nas je vodila do še enega pomnika pekarske zapuščine in sicer do ostalin pogorelega Jochmannovega mlina, ki se nahaja tik ob vhodu v ajdovsko staro mestno jedro in je bil v 19. stoletju najmogočnejši valjčni mlin v Avstro-Ogrski monarhiji. Celotno zgodovino mlinarstva nam je predstavil strokovnjak na tem področju gospod Jožef Krečič. Leta 1867 je mlin zgradil Wenzel Jochmann, viri pa navajajo, da je Jochmann leta 1905 vanj vgradil vodno turbino in tako proizvajal elektriko za potrebe proizvodnje in še za nekaj meščanov.

V obnovljenem rimskem stolpu sredi Ajdovščine se nahaja Faladur (starinska beseda za predprostor), vodi ga Matej Lavrenčič, ki nam je kot primer dobre prakse predstavil delovanje lokala, kjer ponujajo lokalne izdelke in proizvode in tako ustvarjajo zgodbo o Vipavski dolini. Od tam smo se sprehodili čez prenovljeno ulico do prav tako prenovljenega prostora namenjenega TIC-u Ajdovščina, ki z novo lokacijo v središču mesta vabi turiste.

Za konec smo obiskali kmetijo Pipan s Planine nad Ajdovščino, kjer so nam predstavili že skoraj pozabljeno obrt peke kruha na tradicionalen način in so s svojo zgodbo pekarstva spremenili v uspešno dopolnilno dejavnost na kmetiji.

Ogled dobrih praks<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD

PREDSTAVITEV JAVNEGA RAZPISA PODUKREPA 6.4

V okviru SPOT svetovanje Goriška vas vabimo na predstavitev javnega razpisa za podukrep 6.4 podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti. Spletna delavnica je namenjena predstavitvi razpisa, katerega cilj je zagotoviti podporo naložbam v ustanovitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti na podeželju, ki ga je objavilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Program webinarja je sestavljen iz naslednjih tem vezanih na objavljeni poziv: pregled razpisnih pogojev in zastavljenih meril, pregled upravičenih stroškov, nasveti, ki vam bodo v pomoč pri prepričevanju ocenjevalcev, sam postopek prijave ter dolžnosti upravičenca po odobreni vlogi.  Dogodek bo potekal preko spletne aplikacije ZOOM v četrtek, 16. 7. 2020, ob 16.00 uri s časovnim trajanjem dveh ur. Predavateljica bo Katja Velikonja iz podjetja ALIAS PLUS, podjetja za projektno vodenje in svetovanje d.o.o.. Za udeležbo na webinarju je potrebna predhodna prijava preko prijavnega obrazca ali elektronske pošte na naslov andreja.vister@rra-rod.si. Pri prijavi morate posredovati tisti elektronski naslov, s katerim boste vstopali v program. Zatem vam bomo poslali povezavo, kjer boste webinar lahko samo spremljali ali pa tudi zastavili vprašanje. Delavnica je za udeležence brezplačna. Za dodatne informacije lahko pokličete na Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina, na telefonsko številko 05 365 36 02 (mag. Andreja Vister).

Podukrep 6.4<br />
Vir: MGKP

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #vipavska dolina, #ROD, #kmetijstvo

Kolofon