Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nepričakovan zaplet pri načrtovanju dnevnega centra za starejše v Ajdovščini

Svet zavoda Doma za starejše občane Ajdovščina je prižgal rdečo luč za gradnjo novega dnevnega centra za starejše, ki sta ga Občina Ajdovščina in vodstvo zavoda načrtovala na območju ajdovskih Pal. Po besedah župana Tadeja Beočanina gre za politično nagajanje, zato se Občina Ajdovščina sedaj dogovarja z novogoriškim domom upokojencev.

Že v sredini meseca maja smo poročali o tem, da je Občina Ajdovščina pridobila lastništvo nepremičnine v Palah, kjer je Dom starejših občanov Ajdovščina načrtoval ureditev dnevnega centra za starejše, s prostori, ki bi zadostovali za delovanje ene skupine do 20 oseb. Dom starejših občanov Ajdovščina je želel z investicijo kandidirati na Javnem razpisu za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva/začasnih namestitev za starejše. Na seji Občinskega sveta Ajdovščina je bilo na to temo slišati precej pripomb opozicije. Nekateri svetniki so izrazili pomisleke nad odkupno ceno za parcelo in stavbo, kjer naj bi bodoči dnevni center stal, nekatere pa je motila lokacija. Pale naj bi bile namreč rezervirane za mlade, šport in rekreacijo, obenem pa so preveč oddaljene od centra mesta in tako težje dostopne za starostnike. Župan Tadej Beočanin je na vse pomisleke odgovoril z mnenjem stroke, ki je med številnimi ponujenimi lokacijami, prav to v Palah, ocenila kot najprimernejšo.

Zadeva se je pred kratkim še bolj zapletla, saj je devetčlanski svet zavoda (pet predstavnikov države, dva predstavnika delavcev, en predstavnik stanovalcev in en predstavnik lokalne skupnosti) nameri Občine prižgal rdečo luč in tako ustavil nadaljevanje projekta. Zakaj so na svetu zavoda DSO sprejeli tako odločitev, ni popolnoma jasno, predsednik, Igor Česnik, je povedal le, da Ajdovščina dnevni center za starejše nujno potrebuje, razlogi, zakaj je svet zavoda prižgal rdečo luč in ali gre za politično nagajanje, kot je namignil župan, pa tako ostajajo nejasni.

Župan Tadej Beočanin je nad sklepom sveta zavoda zgrožen, saj meni, da gre za politično nagajanje, pomisleki nad naložbo pa so po njegovem mnenju popolnoma neutemeljeni. Dnevni center za starostnike je v Ajdovščini nujno potreben, željo po tej obliki varstva je v zadnjih petih letih izrazilo več kot sto starejših občanov. Naložbo, ki je ocenjena na približno 800.000 evrov bi skoraj v celoti fnancirala država in evropska unija. Sprva je sicer Občina Ajdovščina nameravala dnevni center urediti v sklopu nove stanovanjske soseske Ribnik SB II, skupaj z oskrbovanimi stanovanji in bivalno enoto za ranljive skupine v družbi. A ta ideja se je ustavila skupaj z neuspešno prodajo zemljišča potencialnemu investitorju.

Namesto ajdovskega DSO-ja se je sedaj na razpis za pridobitev denarja iz EU in države, prijavil novogoriški dom upokojencev, kar pomeni, da se bo dnevni center vendarle gradili, investitor pa še vedno ostaja Republika Slovenija.

 

* Vir: Primorske novice & Radio Robin

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon