Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Uspešni rezultati mature za ajdovske in vipavske dijake ter dijakinje

Dijaki in vsi ostali, ki so splošno maturo opravljali v spomladanskem roku, so bili v ponedeljek seznanjeni z doseženim uspehom. Dobro so se odrezali tudi ajdovski in vipavski maturantje, med katerimi je kar štirinajst zlatih maturantov, ena med njimi pa si je prislužila naziv diamantne maturantke. Čestitke vsem.

Splošno maturo je uspešno opravilo 93,92 odstotka dijakov četrtih letnikov, ki so jo opravljali prvič, poklicno pa 92,59 odstotka tistih, ki so jo opravljali prvič. Ocene letošnje mature so, kljub epidemiji koronavirusa, primerljive z lanskimi, so se pa letos kriteriji za ocene pri matematiki in slovenščini nekoliko spremenili, pri materinščini so kandidati dosegli še posebej dobre rezultate.

Od 5.560 kandidatov, ki so končali zadnji letnik gimnazije in splošno maturo opravljali prvič, je izpite uspešno opravilo 5.222 kandidatov oziroma 93,92 odstotka maturantov in maturantk, kar je sicer nekoliko manj kot lani, ko je bila uspešnost 95,18-odstotna. 

Kljub temu je bilo več zlatih maturantov, torej tistih, ki so dosegli 30 ali več točk in tako prejmejo spričevalo s pohvalo. Teh je bilo 280, medtem ko jih je bilo lani 236. Izmed 280 zlatih maturantov je 184 deklet in 96 fantov. Zlati maturantje prihajajo s 43 gimnazij iz vse Slovenije. Najboljših maturantov, torej tistih, ki so dosegli vse mogoče točke, pa je bilo letos 11, trije več kot lani. Izmed 11 diamantih maturantov je sedem deklet in štirje fantje. Od 79 kandidatov, ki so maturo opravljali po maturitetnem tečaju, jih je bilo uspešnih 62 odstotkov, od 131, ki so jo opravljali ponovno, pa okoli četrtina.

Med 8.204 kandidati, ki so tokrat prvič opravljali poklicno maturo, je bilo 92,59 odstotka takšnih, ki so uspešno opravili izpite. Rezultat je za odtenek slabši kot lani, ko je poklicno maturo uspešno opravilo 93,08 odstotka dijakov. Letos je bilo zlatih maturantov na poklicni maturi 388, lani pa 345. Najvišje mogoče število točk je doseglo 112 kandidatov, šest več kot lani.

Kandidati na poklicni maturi so lahko opravljali tudi izpite iz posameznega predmeta splošne mature, ki so pogoj za vpis v univerzitetne študijske programe. Med 1.657 kandidati, ki so opravljali izpite iz 25 predmetov, jih je bilo uspešnih 79 odstotkov, piše STA.

Zlati maturanti z vipavske Škofijske gimnazije: Pia Trošt, Petja Premrl, Matej Kompara, Zala Glavač, Klemen Kete, Ivana Mužina in Mihaela Poljšak, manjka Ema Terpin. <br />
Fotografija: Škofijska gimnazija Vipava)

Škofijska gimnazija Vipava se tokrat veseli šestih zlatih maturantk in dveh zlatih maturantov. To so Zala Glavač, Klemen Kete, Matej Kompara, Ivana Mužina, Mihaela Poljšak, Petja Premrl, Ema Terpin in Pia Trošt. Skupaj so dijaki vipavske gimnazije dosegli 22,2 točke, kar je nad slovenskim povprečjem. Maturo je skupaj opravljalo 62 dijakov in dijakinj.

Ajdovske zlate maturantke s poklicne mature z ravnateljem Andrejem Rutarjem: Klavdija Ujčič, Lana Grk, Petra Fajdiga, Nika Rijavec in Petra Dekleva. <br />
Fotografija: Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina

Na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina je letos gimnazijski program zaključilo 26 dijakov in dijakinj. Prav vsi so maturo uspešno opravili, Iris Žiberna iz Lokavca pa je postala zlata maturantka. Povprečje točk vseh maturantov je bilo 22,11, kar je bolje od povprečja v državi.  Na ajdovski srednji šoli  so veseli tudi rezultatov poklicne mature. V prvem roku jo je opravljalo 85 dijakov programa predšolska vzgoja, 33 med njimi se je odločilo tudi za peti predmet splošne mature. Zlati maturanti so postali Nika Rijavec, Petra Fajdiga, Klavdija Ujčič, Petra Dekleva (izobraževanje odraslih) in Lana Grk iz Hrpelj (na naslovni fotografiji), ki je postala diamantna maturantka.

Čestitke vsem.

 

* Vir: STA & Primorske novice

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #mladi, #šolstvo, #izobraževanje, #vipava

Kolofon