Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V vipavskem domu Pristan trenutno 24 okužb

V torek so v Sloveniji opravili 1112 testiranj na novi koronavirus in potrdili 19 primerov, skupno tako že 1878. Hospitaliziranih je bilo 16 bolnikov s covidom-19, kar je en manj kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebuje ena oseba, eno pa so odpustili v domačo oskrbo. V torek ni umrl noben bolnik s covidom-19, je na spletu objavila vlada.

V Centru starejših Pristan v Vipavi imajo trenutno 24 okuženih z novim koronavirusom, med njimi 15 stanovalcev, osem zaposlenih in enega zunanjega sodelavca, je za STA povedal direktor centra Martin Kopatin.

Trenutno je v rdeči coni sedem stanovalcev, osem okuženih pa je na infekcijski kliniki. To je en manj hospitaliziran kot ob koncu tedna, saj se je eden od stanovalcev že vrnil iz bolnišnice.

Vsi stanovalci sicer ostajajo v karanteni, to pomeni, da so v svojih sobah. Prav tako je v karanteni še vedno 11 zaposlenih, med njimi vsi okuženi zaposleni in zunanji sodelavec.

Ob koncu tedna so opravili drugo testiranje vseh stanovalcev in zaposlenih, od petka so odkrili še tri nove okužbe, dve pri stanovalcih in eno pri zaposlenem. Po Kopatinovih besedah naj bi zanje epidemiologi menili, da so bili okuženi že prej, vendar je bil prvi test negativen.

Kopatin je povedal še, da so uspeli pridobiti pomoč petih študentov, trije med njimi so študenti medicine, dva pa zdravstvene nege. Ker so iz drugih delov Slovenije, so jih nastanili v bližnjem dijaškem domu.

V centru Pristan bodo testiranje opravili vsaj še enkrat, predvidoma bodo ob koncu tedna ponovno testirali vse stanovalce in zaposlene ter zunanje sodelavce.

V torek so sicer pet okužb z novim koronavirusom potrdili v Velenju, dve v Hrastniku, po eno pa v Kopru, Ljubljani, Dravogradu, Slovenski Bistrici, Murski Soboti, Kranju, Šentjurju, Šentjerneju, Kamniku, Jesenicah, Mozirju in Šmartnem ob Paki.

Doslej so v Sloveniji skupno potrdili 1878 okužb, število smrtnih žrtev ostaja pri 111.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: Pristan

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipava

Kolofon