Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vokalne barve Poletja v Vipavskem Križu

Minuli četrtek je obiskovalce koncerta prevzel magičen glas Polone Udovič, ki s kitaristi Timijem Krajncem, Vojkom Vešligajem in Mitjo Režmanom sestavlja Kvartet Mascara. Z neusahljivo energijo so marsikaterega poslušalca na novo seznanili z melodijami portugalske, španske in katalonske glasbe.

Čeprav so jeziki Iberskega polotoka po večini neznani, če ne že kar eksotični, je bilo ob doživetih interpretacijah potrebno le malo uvodne predstavitve; preostala globoka, s čustvi prežeta sporočila je prenesla glasba sama, brez potrebnega prevoda. Večer je bil v znamenju fada, tradicionalne portugalske glasbene oblike, za katero je značilna močna čustvena izraznost in pripovednost, skozi katero so legendarni pevci in pevke fada izlivali svoje življenjske izkušnje. Tem se s svojo posebno barvo glasu in na trenutke igralsko upodobitvijo vsebine v afektu nastopa približa tudi Mascarina vokalistka Polona Udovič. Iskrene nasmeške je izzvala hudomušna španska pesem o nevarnostih in spoštovanja do vina, ki je, po besedah pevke, kot nalašč za kriški ambient z vinorodnim okolišem. K dramatičnosti pesmi o ljubezni in usodi so s tolkalskimi uvodi prispevali tudi kitaristi in z neugnanim basom ter virtuoznimi pasažami narekovali bitje srca v ritmu tanga. V sklepnem delu so se s pripevom refrena kvartetu pridružili tudi poslušalci, sprva zadržano, a ob vztrajnih vzpodbudah glasbenikov na odru vsakič glasneje. Marsikateremu med občinstvom pa je srce zaigralo ob zimzeleni slovenski popevki, ki se je, kljub drugačni glasbeni zvrsti, komplementarno ujela v program koncerta.

Poletje v Vipavskem Križu 2020

Poletje v Vipavskem Križu bo tudi ta teden vokalno obarvano, saj bodo na kriški oder stopili Anakrousis Six, mladenke in mladeniči iz Gropade, vasice na tržaškem Krasu, ki s seboj prinašajo razveseljujoč a capella program, s skladbami, ki v povsem vokalni obliki velikokrat presenečajo. Zaradi četrtkove slabe vremenske napovedi je koncert prestavljen na soboto, 18. julija, ob 20.30.

 

* Fotografija: Jernej Humar

 

Sara Štrancar

#novice, #kultura, #glasba, #vipavskikriž, #reportaža, #poletje

Kolofon