Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Gočani obnovili romarsko cerkev Marije Snežne nad vasjo

V teh dneh zaključujejo obnovo manjše romarske cerkve Marije Snežne nad Gočami. Na cerkvi iz 17. stoletja so prenovili fasado in obnovili streho, dobila je nova okna in notranjo barvo. Za obnovo, vredno okrog 100.000 evrov, je poskrbela domača župnija Goče ob pomoči ministrstva za kulturo in vipavske občine.

Obnovo cerkve so pred tremi leti prijavili na razpis ministrstva za kulturo, vendar na njem niso uspeli. V dogovoru z novogoriško enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki tudi nadzoruje prenovo, so se lani znova prijavili in zanjo dobili 23.000 evrov. Okrog 35.000 evrov jim je obljubila Občina Vipava, preostanek pa bodo morali zbrati domačini, ki so v obnovo vložili tudi veliko prostovoljnih ur.

Obnovitvena dela bodo zaključena še v tem mesecu, v začetku avgusta pa pripravljajo slovesnost, na kateri bodo prenovljeno cerkev ob prazniku Marije Snežne predstavili domačinom in obiskovalcem.

To pa ni edina obnova sakralnih objektov v župniji. Ob sodelovanju domačega župnika Ivana Furlana so doslej poskrbeli za prenovo župnijske cerkve sv. Andreja na Gočah, kapele božjega groba na domačem pokopališču in domačega župnišča. Za prenovo župnijske cerkve sv. Andreja so lani prejeli državno priznanje za uspešno in kakovostno izvedeno prenovo kulturne dediščine v letu 2018.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: V naravi

Lokalne Ajdovščina

#novice, #vipava, #goče, #bogoslužje

Kolofon