Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Preliv glasbenega odmeva v filmsko umetnost

Prestavljanje koncerta iz četrtka na soboto ob muhastem vremenu, ki rado prispeva k negotovosti izvedbe koncertov na prostem, ni zmedlo kulturnih dogodkov željne publike, ki se je v zelo lepem številu zbrala na koncertu vokalne skupine Anakrousis Six. V Vipavskem Križu seveda.

Glasen aplavz številnih poslušalcev je vidno ganil nastopajoče pevce, ki so večkrat poudarili, kako hvaležni so, da lahko stojijo na odru in izpolnjujejo svoje poslanstvo – širjenje svoje ljubezni do glasbe med ljudi. To je bil namreč njihov drugi koncert po koncu karantene, ki je močno zarezala v življenje tako poklicnih kot tudi ljubiteljskih glasbenikov. Njihova zasedba je le en del bogate glasbene ustvarjalnosti v domačem okolju Gropade, kjer so kultura in narodna identiteta neločljivo povezani.

Ljubezni do glasbe, ki jo sami močno čutijo in katero velikodušno delijo s svojimi poslušalci, so posvetili eno »kraljevih«, za zlato obdobje rock'n'rolla presenetljivo nežnih skladb, Love me Tender, ki v harmoniji petih glasov a capella različice zazveni še posebno intimno. V osrčje koncerta so umestili zimzeleno popevko Ne čakaj na maj, po njihovih besedah eno njim najljubših skladb na sploh, ki si jo radi vedno znova zapojejo, kjerkoli že so. Prav zato jim je še toliko bolj v ponos, da jo pojejo v priredbi, ki jo je napisal tržaški skladatelj Aleksander Vodopivec. Da pa lahko ustvarjalne trenutke nepričakovano najdemo na najbolj nepričakovanih mestih vsakdana so spomnili tudi poslušalce, ko so jih šaljivo pobarali, če pojejo kaj pod tušem ali za štedilnikom, še posebno, če je to edini način, da se rešiš kakšne melodije, ki noče iz ušesa, dokler je ne zapoješ, kar so poustvarili z igrivim prepletom v skladbe I Sing, You Sing.

Poletje v Vipavskem Križu

Z odmevom melodij iz koncerta, se bo Poletje v Vipavskem Križu nadaljevalo najprej z delavnico izdelovanja parfumov to soboto, nato pa z dvema filmskima večeroma. Danica Gračan Jevtič, ki je delavnice pred trgovinico Darovi Vipavske vodila že lansko leto, ima še veliko dragocenega znanja in izkušenj, ki jih rada deli z uka željnimi. Za zagotavljanje kakovostne in varne izvedbe delavnice je število mest omejeno, zato svojo brezplačno udeležbo rezervirajte na 041 618 373.

Poletje v Vipavskem Križu

Zadnji julijski četrtek bo na ogled Pojdi z mano, mladinski pustolovski triler, ki pa je všečen tudi starejši publiki, še posebno, če se spomnijo kakšne zagate v kateri so se sami znašli kot mladi. Štirje mestni najstniki raznolikih značajev se v iskanju fotografij neznane Slovenije znajdejo daleč od poznanega okolja in mobilnega signala ter so prisiljeni premostiti svoje značaje in se povezati, da se srečno vrnejo domov. Film, posnet po knjižni predlogi Dušana Čatra, poleg napetosti postreže tudi z nekaj prisrčnega humorja, ganljivimi trenutki in prizori skritih lepot Slovenije, ob katerih pa je včasih potrebno nekaj branja med vrsticami, da gledalec v stereotipih podeželja in karakterjev upa, da gre za kritiko urbanega mišljenja, ki s težavo pogleda preko svojih okvirjev dojemanja sveta. Filmski večer se bo pričel z uvodnim pogovorom z režiserjem Igorjem Šterkom. Dogodek je brezplačen.

 

* Fotografija: Anakrousis Six: Jernej Humar

* Fotografija: delavnica PVK 2019: Sara Štrancar

Sara Štrancar

#ajdovščina, #novice, #kultura, #glasba, #vipavskikriž, #poletje

Kolofon