Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pridemo, vidimo, zmagamo!

Ekipi pod mentorstvom Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina sta se udeležili festivala LABIRINT in tam uspešno predstavili svoji podjetniški ideji, razpisi, ki jih je v zadnjih mesecih objavila Lokalna akcijska skupina Vipavska dolina so bili zaključeni, skupno smo prejeli kar 24 vlog. Po vsem trdem delu pa se bomo odpravili s KOLOLADJO na potep po prelepih obmorskih krajih in – zmagali!

SREČANJE MLADIH RAZISKOVALCEV SLOVENIJE

Festival LABIRINT daje otrokom priložnost, da uresničijo in predstavijo svoje ideje, da potešijo svojo radovednost in najdejo izvirno rešitev problemu iz svojega okolja. Dve ekipi naših najradovednejših, najiznajdljivejših, najspretnejših osnovnošolskih raziskovalcev in raziskovalk, inovatork in inovatorjev sta v okviru festivala LABIRINT predstavili svoji inovativni ideji.

Rezultati prvega kroga državnega Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije so dokazali uspešnost dela dobraveljskih osnovnošolcev, ki so z ekipo VRLAN in s svojo inovativno aplikacijo za ločevanje odpadkov prejeli bronasto priznanje.

V drugi krog srečanja so se uvrstili osnovnošolci iz OŠ Danila Lokarja Ajdovščina z raziskovalno nalogo  Drybrella - sušilec dežnikov, ki jo bodo v prihodnjem delu tekmovanja tudi zagovarjali. ATD Drybrella je naprava, ki poskrbi, da dežnik postane po uporabi v trenutku suh in ne povzroča materialne škode, ko kaplja po tleh.

Skupini sta ideji razvijali v okviru podjetniških krožkov na osnovni šoli, ki sta jih vodili mentorici iz Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina v šolskem letu 2019/2020.

Čestitke vsem tekmovalcem in veliko sreče v drugem krogu.

Zahvaljujemo se tudi podjetjema, ki sta pomagali soustvarjati ideje mladih inovatorjev in sicer Faladurju za plutovinaste zamaške in podjetju eMundia Ajdovščina za posebno folijo, ki sta s svojima donacijama pomagala pri nastanku prototipa.

Drybrella<br />
Vir: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

OBJAVE ŠTIRIH JAVNIH POZIVOV LAS VIPAVSKA DOLINA

LAS Vipavska dolina je v prvi polovici letošnjega leta objavil skupno štiri javne pozive za pridobitev sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropskega sklada za regionalni razvoj za območje občin Ajdovščina in Vipava. Oba razpisa sta bila namenjena manjšim in standardnim operacijam, namen javnih pozivov pa je bil izbor operacij / projektov, katerih rezultati prispevajo k uresničevanju razvojnih ciljev iz Strategije lokalnega razvoja (SLR).

Za Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja je bilo namenjenih skupaj 316.489, 27 EUR, razpis pa se je zaprl 9.6.2020. Na drugi javi poziv za standardne operacije je prišlo deset vlog, na tretji javni poziv za manjše operacije pa osem. Delež sofinanciranja upravičenih stroškov v operacijah znaša 85 % in je namenjen izvajanju v celotnem območju občin Ajdovščina in Vipava.

Prejšnji teden, 17. julija pa sta se zaprla tudi dva javna poziva za pridobitev sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki sta namenjena operacijam, ki se lahko izvajajo le v štirih naseljih: Ajdovščina, Vipava, Col in Podnanos in za katerega je bilo skupno razpisanih 493.770, 00 EUR. Na četrti javi poziv za standardne operacije so prišle tri vloge, na peti javni poziv za manjše operacije prav tako. Delež sofinanciranja upravičenih stroškov v operacijah znaša 80 %.

Ustrezne vloge čaka še ocenjevanje s strani petih zunanjih neodvisnih ocenjevalcev, po vnosu vlog v spletne aplikacije pa še pregled Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja oziroma Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

LAS<br />
Vir: Miran Krapež <br />

LADIJSKI PREVOZ X-LAGOON BIBIONE-VALLEVECCHIA/BRUSSA

Od 27. junija dalje je ponovno aktivirana KOLOLADJA, turistična ladjica za prevoz koles čez reko Tilment in Laguno Caorle med krajema Porto Baseleghe in Vallevecchia v Italiji. Ladja bo plula vsak dan do 20. septembra 2020. 

Ladijsko povezavo X-LAGOON je znova vzpostavila Občina San Michele al Tagliamento, potem ko se je prvo, poskusno obdobje prevozov, ki jih je organiziral Vegal, partner v projektu Interbike II prekinilo marca zaradi zdravstvenih razmer. Gre za novo turistično storitev, ki bo obogatila in izboljšala ponudbo trajnostnega turizma na tem območju.

Brezplačne vožnje potekajo med 9.30 in 18.30 s premorom med 13.30 in 14.30. Rezervacije so možne po telefonu +39347-9922959.

Ljubitelji kolesarskega turizma bodo lahko kolesarili ob jadranski obali skozi nekaj najlepših krajev tega območja: Lignano, Bibione in Vallevecchia pri mestu Caorle.

Ladja odpluje iz Bibione-ja, s pomola v Portu Baseleghe, v bližini Restavracije Ai Casoni, v Vallevecchii pa pristane na javnem pomolu, ki sta ga postavili Dežela FJK in Veneto Agricolutura. Pomol je namenjen notranji plovbi ob beneški obali in stoji ob MAV-u (Museo Ambientale / okoljski muzej) na območju naravne oaze Valle Vecchia. Namenjen je spodbujanju uporabe integriranih poti, ki povezujejo zgodovinska mestna jedra, podeželje in naravne znamenitosti.

Nadaljevalni projekt INTER BIKE II programa čezmejnega sodelovanja med Italijo in Slovenijo 2014-2020 je imel velik pozitiven vpliv na omenjeno območje. V njegovem okviru potekajo različne poskusne aktivnosti, krepi se sodelovanje na lokalni in čezmejni ravni, pomembno za oživitev območja.

Vir: Facebook Interbike II<br />

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Regijske razvojne agencije ROD.

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #ROD, #izobraževanje

Kolofon