Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Reka Vipava po desetletjih spet primerna za kopanje

V teh najbolj vročih dneh letošnjega poletja bo zagotovo prav prišla novica, da je reka Vipava spet primerna za kopanje in osvežitev. Voda v njej je dovolj čista tudi za živali in rastline v njej. Naselja ob reki so priključena na čistilne naprave, lani pa so lastno čistilno napravo naredili tudi v nekdanji mlekarni, zdaj obratu Ekolat v Vipavi, ki je z izpusti dolgo onesnaževala reko.

Po desetletjih onesnaževanja je reka Vipava znova primerna za kopanje, voda je dovolj čista tudi za živelj v njej. Naselja ob reki so priključena na čistilne naprave, lani pa so lastno čistilno napravo naredili tudi v nekdanji mlekarni, zdaj obratu Ekolat v Vipavi, ki je z izpusti dolgo onesnaževala reko.

Odpadne vode iz Ekolata vsebujejo precej maščob, ki se pri procesu čiščenja odpadne vode kopičijo v blatu. Ta dehidrira, njegova struktura pa je zaradi velike vsebnosti maščob drugačna, to pa pri visokih temperaturah in nizkem tlaku povzroča smrad, ki so ga zaznavali v okolici.

Na Vipavi sta dve merilni mesti, kjer preverjajo kakovost vode, in sicer pri Velikih Žabljah in pri Mirnu. Struga reke, po kateri je dobila ime Vipavska dolina, je bila sicer v 80. letih prejšnjega stoletja v večjem delu toka umetno preoblikovana, ob regulacijah so njene vijugaste zavoje na več mestih zravnali.

Na območju Vipavske doline je zdaj predvidena tudi vzpostavitev tematske učne poti, vključno z novo brvjo čez Vipavo v Dornberku. Na robu gozda Panovec v Novi Gorici pa obnavljajo močvirni travnik, kjer živi močno ogrožena populacija metulja strašničin mravljiščar.

 

* Vir: STA

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #okolje

Kolofon